Go to Top

Odgovornost s.p. – odgovarja tudi s »privatnim« premoženjem!

Odgovornost s.p. pri poslovanju je osebna odgovornost. To pomeni, da za obveznosti pri poslovanju s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem. Gre za premoženje, ki je v njegovi lasti in ne le za premoženje, ki ga je ustvaril pri opravljanju podjetniške aktivnosti. Kaj pomeni absolutna odgovornost?

Želite ustanoviti s.p. ali d.o.o.? Pokličite 01/600-1530!

Kdo je samostojni podjetnik?

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) podjetnika opredeljuje kot fizično osebo, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost. Takoj po registraciji s.p., se smatra za gospodarski subjekt in je dolžan poslovati v skladu z zakonodajo in pravili, ki delujejo na trgu.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Odgovornost s.p. v primerjavi z odgovornostjo družbenika v d.o.o.

Samostojni podjetnik je najpogostejša oblika opravljanja gospodarske dejavnosti v Sloveniji. Ustanovitev s.p. je preprosta, hitra, ustanovitveni kapital ni potreben. Veste, kako odpreti s.p. in kako poteka postopek? Samostojni podjetnik se lahko ukvarja z različnimi dejavnostmi. To pomeni tudi, da lahko opravlja v okviru s.p. več dejavnosti. V register podjetij je lahko vpisan v treh dneh od začetka opravljanja postopka registracije na DATA točki. Toda čim je registriran postane gospodarski subjekt in postane podvržen gospodarsko-pravni zakonodaji. Zavezan je voditi računovodsko dokumentacijo, oddajati bilance, plačevati davke, lahko je podvržen tudi inšpekcijskemu pregledu, ipd. Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) je pravni subjekt. Je gospodarska družba, kjer mora družbenik za ustanovitev nameniti kapital. Družbenik v d.o.o. za poslovanje družbe ni osebno odgovoren. Odgovoren je do zneska kapitala, ki ga je vložil v družbo in s premoženjem družbe.

Preberite tudi – Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

podjetniško svetovanje

Kakšne so spremembe za normirani s.p. 2023?

Odgovornost s.p. je absolutna odgovornost

Najpomembnejša posledica poslovanja s.p. je ta, da za svoje obveznosti odgovarja s svojim osebnim premoženjem in ne le z morebitnim podjetniškim premoženjem, s katerim razpolaga. V primeru dolga in nesposobnosti plačevanja tekočih obveznosti lahko FURS blokira njegov bančni račun, zapleni premično in tudi nepremično premoženje. Mnogi samostojni podjetniki se odgovornosti s.p. z odprtjem s.p., ne zavedajo. Menijo, da v primeru, da ne bo priliva na račun s.p., bodo enostavno zamrznili svoje podjetje (poslovanje) in jim ne bo treba plačevati stroškov poslovanja.

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Odgovornost s.p. in nezmožnost plačevanja tekočih obveznosti

Zamrznitve podjetja ni, poudarjamo svetovalci podjetja DATA. Nezmožnost plačevanja obveznosti lahko s.p. prekine le z zaprtjem s.p. in torej izbrisom iz poslovnega registra AJPES. Namreč, dokler je s.p. viden v registru podjetij kot podjetnik, mora plačevati fiksne stroške, ki nastanejo takoj po registraciji podjetja.

Referenti DATA točke na postopku registracije s.p., vedno predlagamo podjetniku, ki vstopa na podjetniško pot, naj mu pri poslovanju pomaga in svetuje računovodja. S pomočjo računovodje oz. računovodskega servisa bo dobro informiran glede davkov, financ in računovodenja, ne bo zamujal s plačili obveznosti do države, skratka finančni del poslovanja bo imel urejen in lahko se bo v miru posvetil izvajanju dejavnosti, ki jih je registriral.

Za vse informacije glede odprtja podjetja, smo dosegljivi na telefonski številki 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja