Go to Top

Ne pozabite: Oddaja posebnega obračuna DDV obvezna za uporabnike mini VEM

S 1. januarjem se je spremenila zakonodaja glede določanja kraja obdavčitve, kar pomeni, da so sedaj vse telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja in elektronske storitve obdavčene v kraju, v katerega spada prejemnik. Več o tem smo pisali tukaj.

Oddaja posebnega obračuna

Davčni zavezanci, ki uporabljajo posebno ureditev mini VEM, morajo v poseben obračun DDV vključiti podatke o storitvah, ki jih opravijo osebam, ki niso davčni zavezanci v posamezni državi članici potrošnje, po davčnih stopnjah, veljavnih v posamezni državi članici.

Oddaja posebnega obračuna DDV za uporabnike mini VEMKako oddati obračun?

Posebni obračun DDV morajo oddati prek sistema eDavki v elektronski obliki. Obračun morajo davčni zavezanci oddati za vsako koledarsko četrtletje, ne glede na to, ali so dejansko opravljali telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja ali elektronske storitve.

Kaj mora obračun vsebovati?

V poseben obračun DDV morajo davčni zavezanci vključiti podatke o storitvah, ki jih opravijo osebam, ki niso davčni zavezanci, v posamezni državi članici potrošnje, po davčnih stopnjah, veljavnih v posamezni državi članici.

Rok za oddajo

Obračun DDV morajo predložiti do 20. dne naslednjega meseca po poteku obračunskega obdobja, na katero se obračun nanaša. Prvi obračun morajo tako davčni zavezanci oddati do 20. aprila 2015.

Stopnje DDV v državah članicah

Evropska komisija na svoji spletni strani objavlja veljavne stopnje DDV v vsaki državi članici. Objavljene so standardne ter nižje stopnje DDV, kot tudi stopnje DDV za dobave telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronsko opravljenih storitev.

Za kakršna koli dodatna vprašanja z davčnega področja lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 1530 ali pošljete e-mail na data@data.si.

Želite izvedeti več o DDV? Obiščite naš seminar Osnove DDV in primeri iz prakse.

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja