Go to Top

Nov RTV prispevek – bodo položnice spet višje?

Prihaja nov RTV prispevek?

Nov RTV prispevek oziroma neke vrste dodatek je določen v Predlogu sprememb zakona o medijih. Poleg sprememb zakona o medijih se obetajo še spremembe zakona o Radioteleviziji Slovenija in zakona o Slovenski tiskovni agenciji. Čemu je ta nov RTV prispevek namenjen in za koliko naj bi se zvišal znesek na položnicah?

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Ste gostinec in v svojem lokalu predvajate glasbo? Omogočate celo ogled tekem preko TV-ja? V tem primeru gre za javno predvajanje. Pravniki DATA svetujejo, da v izogib morebitnim kaznim predvajanje priglasite SAZAS! Lahko pa nam tudi pišete na data@data.si in zaprosite za pravno mnenje.

Informativni izračun plače

Nov RTV prispevek – predlog zakona razburja javnost!

Potrebujete pravno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Ministrstvo za kulturo je 9.7.2020 objavilo predlog sprememb zakona o medijih. Iz slednjega med drugim izhaja neke vrste nov RTV prispevek.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Nov RTV prispevek bi lahko pomenil za 4,27 eur višje položnice!

Predlog spremembe zakona razburja operaterje. Predvideva namreč, da bi vsak operater za vsakega naročnika njegovih storitev plačal dodatnih 3,5 eur mesečno. Slednji pa že razmišljajo, da bi ta strošek v celoti (torej tudi DDV) bremenil naročnike. Če bo predlog sprejet in bodo operaterji uspešno prevalili strošek na naročnike bodo naše mesečne položnice višje za 4,27 eur. Ta znesek naj bi se usklajeval z inflacijo na letni ravni.

BRUTO NETO PLAČA

Predlogi sprememb razburjajo tudi nacionalno TV!

Predlog spremembe zakona o RTV Slovenija bi pomenil občutno zmanjšano financiranje javnega zavoda. 8% RTV-prispevka bi se po predlogu zakona razdelilo med druge medije (5%) in Slovensko tiskovno agencijo (3%). Iz sistema RTV Slovenija bi izločili dejavnost oddajnikov in zvez ter jo prenesli na novo gospodarsko družbo v lasti države. Glede na to, da nacionalna televizija že po sedanjih izračunih potrebuje dodatnih 8 milijonov eur se porajajo vprašanja o nadaljnjem delovanju.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Vir: Ministrstvo za kulturo in rtvslo.si

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja