Go to Top

Nižji prispevki za s.p. – kdaj lahko s.p. plačuje nižje prispevke?

Nižji prispevki za s.p. se plačujejo ob prvem odprtju s.p. Gre za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki so del socialnih prispevkov, ki jih podjetniki plačujejo po prvem odprtju svojega podjetja. Pravna podlaga znižanih prispevkov je Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Koliko znašajo prispevki za s.p.? Katere prispevke plačuje samostojni podjetnik? Koliko so nižji prvo leto poslovanja? V katerih primerih s.p. še lahko plačuje nižje prispevke?

Z našim kalkulatorjem lahko pretvorite bruto plačo v neto!

Nižji prispevki za s.p. ob prvem vpisu podjetnika v poslovni register

Pogosta vprašanja, ki jih bodoči podjetniki naslavljate na svetovalce podjetja DATA, se nanašajo prav na stroške, ki jih boste imeli ob odprtju podjetja. Eden od večjih stroškov podjetnika po registraciji podjetja so zagotovo prispevki za socialno zavarovanje. Gre za plačevanje prispevka za zdravstveno zavarovanje, za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti. Seštevek teh prispevkov v letu znaša 463,87 evra. Prispevke za socialno zavarovanje se plačuje mesečno. Do vsakega 20. v mesecu za pretekli mesec. Nižji prispevki za s.p. so možni le ob prvem vpisu s.p. v register podjetij. Prvo leto poslovanja premierni podjetnik uveljavlja 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, drugo leto poslovanja so ti prispevki nižji za 30 odstotkov. Prvo leto poslovanja znašajo nižji prispevki za s.p. (v letu 2023) 316,02 evra mesečno.

Želite tudi vi ustanoviti s.p. ali d.o.o.? Pokličite na 01/600-1530 ali rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca!

Informativni izračun dohodnine

podjetniško svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Nižji prispevki za s.p., če podjetnik – mladi starš uveljavlja krajši delovni čas zaradi starševstva

Podjetniki, ki so starši otroka, ki je mlajši od 3 let, lahko do dopolnjenega otrokovega tretjega leta uveljavljajo na Centru za socialno delo krajši delovni čas zaradi starševstva. V tem primeru jim CSD do otrokovega tretjega leta plačuje polovico prispevkov za socialno zavarovanje. Drugo polovico plačajo sami, kot s.p. Zavarovani so za 20 ur na svojem s.p. in za teh 20 ur plačujejo socialne prispevke, drugo polovico prispevkov jim kot rečeno, plačuje država. Torej, tudi v tem primeru so to nižji prispevki za s.p.

 Normirani s.p. 2023 – kaj se je spremenilo?

Nižji prispevki za s.p., če s.p. registrira oseba z odločbo o invalidnosti

Kadar s.p. ustanavlja oseba s statusom invalida na postopek registracije pride z odločbo o invalidnosti s strani zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V odločbi so običajno navedene omejitve, ki so privedle do določene stopnje invalidnosti in tudi število ur zavarovanj, ki jih na podlagi odločbe ZPIZ plačuje invalidni osebi. Običajno gre za 20 ur plačila prispevkov za zavarovanje za invalidno osebo. V takem primeru je oseba, ki registrira s.p. zavarovana za polni delovni čas (40 ur/tedensko), 20 ur prispevkov za socialno zavarovanje ji na podlagi odločbe plačuje ZPIZ. Preostalih 20 ur plačuje podjetnik sam iz naslova svojega s.p.

Ali veste, da lahko premierni podjetniki, ki so hkrati mladi starši uveljavljajo prvo leto poslovanja oba ukrepa: 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in hkrati polovične prispevke zaradi krajšega delovnega časa zaradi starševstva. Vas zanima, kako je v vašem primeru? Imate namen registrirati s.p. in vas zanimajo ugodnosti ob prvem odprtju s.p.? Podjetniški svetovalci podjetja DATA vam znamo svetovati. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za svetovanje!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja