Go to Top

Nekaj splošnih navodil za prijavo del in napotitev delavca, če je izbrana destinacija Švica

Kot državljani Republike Slovenije ali EU, je Švica prvovrstna destinacija za napotitev na delo, saj od leta 1999 velja sporazum med EU in Švico. Ta sporazum ureja poenostavljene življenjske in delovne pogoje, dopolnjuje priznavanje poklicnih kvalifikacij, ureja nakup nepremičnin in usklajuje sisteme socialne varnosti.

Informativni izračun dohodnine

Švica je država, kjer vsakdo po več kot treh mesecih potrebuje dovoljenje

Švica ima za urejanje teh dovoljenj pooblaščen kantonalni urad za migracije. Švica tudi razlikuje med bivanji za določen čas, do enega leta, začasnim in stalnim bivanjem. Za bolj podrobna vprašanja, se je najbolje obrniti direktno na kantonalne ali občinske organe v kraju, kjer nameravate bivati, opravljati dela ali delati. Sekretariat za migracije omogoča tudi spletno prijavo. Rok za prijavo delavcev s strani podjetij je vsaj 8 dni pred začetkom opravljanja del.

Nekaj splošnih navodil za prijavo del in napotitev delavca, če je izbrana destinacija ŠvicaPri napotenih delavcih velja v prvi vrsti njihova delovna pogodba ter njihovo socialno zavarovanje iz izvorne države. Tuji delodajalec je obvezan, da svojim napotenim delavcem zagotovi delovne in plačne pogoje, ki jih določa švicarska zakonodaja. Kantonalne in občinske oblasti strogo nadzorujejo upoštevanje tega in sankcije ali kazni so zelo visoke. V kantonih veljajo tudi kolektivne pogodbe, ki jih morajo upoštevati tudi podjetja, ki v Švico napotijo delavce. V kolikor je napoten delavec predmet splošno veljavne kolektivne pogodba o zaposlitvi, je zanj predvideno tudi plačilo depozita.

Posojanje ali posredovanje delavcev iz tujine je v Švici prepovedano.

Informativni izračun plače

Švica ima v večji meri liberalizeran uvoz blaga iz EU

Sporazum med Švico in Evropsko Unijo (EU) o prosti trgovini iz leta 1973, je medsebojen trg v večji meri liberaliziral. Vso blago, ki ostane v Švici je potrebno prijaviti carinskemu uradu.

Švica in DDV

Od 1.1.2018 so vsa tuja podjetja v Švici ali tista, ki svoje storitve opravljajo v Švici in dosegajo vsaj 100.000 CHF na leto obdavčljivih in oproščenih storitvah, obvezna plačila DDV v Švici. Registracijo za DDV je možno opraviti na Švicarskem davčnem uradu ali preko spletne strani uprave. Švicarski zakon o DDV zahteva tudi imenovanje davčnega zastopnika.

Vir: Splošne informacije o poslovanju slovenskih podjetij v Švici, nudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bernu (24.1.2019).

Pravni nasvet

Podjetje DATA vam lahko pri tem pomaga

Švica predstavlja izjemno priložnost za katerokoli podjetje, ki s svojo strokovnostjo ali izjemnimi izdelki nastopa na mednarodnih trgih. V pomoč za to se lahko zanesete tudi na davčne in pravne strokovnjake podjetja Data in tu so Vam na voljo tudi posebne storitve oddelka za tujce, kjer Vam lahko pomagamo urediti vse potrebno za napotitev delavca.

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja