Go to Top

Nakupovanje prek spleta je vse pogostejše

Na Statističnem uradu RS (SURS) so pripravili zanimive podatek o spletnem nakupovanju Slovencev. V opazovanem 12-mesečnem obdobju je nakupovanje prek spleta opravilo 46 odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let. Tovrstna oblika nakupovanja v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljena in razširjena. Na to, kako pomembni sta ustrezna spletna predstavitev in možnost nakupa izdelkov/storitev prek spleta, bodoče podjetnike opozarjamo na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Nakupovanje prek spleta se povečuje v vseh starostnih skupinah

nakupovanje prek spletaOd aprila 2016 do marca letos je nakupovanje prek spleta opravilo nekaj več kot 700.000 oseb, starih od 16 do 74 let. Delež spletnih kupcev se je glede na prejšnje leto sicer povečal v vseh starostnih razredih. Največ jih je bilo med 16-24- in 25-34-letniki (70 odstotkov).

Če izdelujete izdelke ali nuditi storitve, bodisi kot samostojni podjetnik bodisi prek osebnega dopolnilnega dela, je skorajda nujno, da jih prodajate tudi prek spleta. Za to imate več možnosti.

Lahko pripravite spletno trgovino, ki je lahko klasična ali pa brez zaloge, lahko pa za začetek za prodajo izkoristite družabna omrežja. V obeh primerih morate biti pozorni na zakonsko predpisane pogoje, zato kakovostno pravno svetovanje ne bo odveč. S tem se boste izognili marsikaterim nepravilnostim pri poslovanju.

Najpogosteje se naročajo oblačila in obutev

Slovenci nakupovanje prek spleta izkoristijo predvsem za naročilo oziroma nakup oblačil, športne opreme in obutve (50 odstotkov). 38 odstotkov spletnih kupcev je kupilo dobrine za gospodinjstvo (belo tehniko, pohištvo), 31 odstotkov dobrine za vsakdanjo rabo (hrano, kozmetiko), 22 odstotkov računalniško strojno opremo ter 20 odstotkov elektronsko opremo (TV, mobilni telefon, kamero).

26 odstotkov spletnih kupcev je prek spleta kupilo vstopnice za različne prireditve, odstotek manj pa jih je prek spleta oddalo rezervacijo za prenočišče. 14 odstotkov jih je kupilo letalske karte, najelo avtomobil ali pa si uredilo druge storitve, povezane z organizacijo potovanja.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kaj pa, če bi s hobijem lahko dodatno zaslužili?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Nakupovanje prek spleta večinoma brez težave

Velika večina Slovencev (85 odstotkov), ki se je odločila za nakupovanje prek spleta, v opazovanih 12 mesecih ni imela težav pri tovrstnih nakupih, ugotavljajo na SURS. Med tistimi kupci, ki pa težave so zaznali, je bilo največ takih, ki prek spleta kupljenega izdelka ali storitve niso prejeli v roku, navedenem v prodajnih pogojih.

Spletni nakupi najpogosteje v vrednosti od 100 do 500 evrov

Na SURS so pripravili tudi podatke, ki zadevajo nakupovanje prek spleta v prvem četrtletju letošnjega leta. V tem obdobju je prek spleta nakupovalo 35 odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let. Največ spletnih kupcev, 47 odstotkov, je opravilo en ali dva spletna nakupa.

V prvem četrtletju leta 2017 je bila ocenjena vrednost največ spletnih nakupov od 100 do 499 evrov (32 odstotkov). 31 odstotkov spletnih kupcev je prek spleta kupilo izdelke ali storitve, vredne manj kot 50 evrov, 27 odstotkov pa take, ki so bili vredni od 50 do 99 evrov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja