Go to Top

Kreditni pogoji! Ste še kreditno sposobni?

Kreditni pogoji naj bi bili usmerjeni v znižanje potrošniških kreditov velikih zneskih in dolgo ročnostjo. Banka Slovenije namreč ocenjuje, da se tveganja, povezana predvsem s potrošniškim kreditiranjem prebivalstva povečujejo. Ob tem želi kreditojemalce opozoriti na nujnost zavedanja, kje so meje zdravega zadolževanja. Ste si že izračunali, kakšna bo vaša plača po novem? Kako bo zvišanje minimalne plače vplivalo na Vašo kreditno sposobnost? Uporabite Datin kalkulator in preverite!

Informativni izračun plače

Ste seznanjeni z davčnimi novostmi, ki začnejo veljati v začetku leta 2020? Delodajalci in podjetniki, veste kakšne spremembe, obveznosti in pravice za Vas prinaša reforma? Udeležite se brezplačnih predavanj v sklopu 12. Dnevov podjetništva, kjer bomo obravnavali aktualne podjetniške tematike. Prijave na 12. Dneve podjetništva zbiramo TUKAJ.

12. Dnevi podjetništva 2019

 

Kreditni pogoji – kako bodo  vplivali na potrošniške kredite?

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je ocenil, da bo do novi kreditni pogoji na zasebno potrošnjo vplivali minimalno. Potrošniških kreditov je za 2,9 milijarde evrov, kar predstavlja približno 10 odstotkov zasebne potrošnje v Sloveniji (okoli 25 milijard evrov).

Banka Slovenije ob tem ugotavlja, da banke vse prevečkrat potrošnike usmerijo namesto k najemu stanovanjskega k najemu potrošniškega posojila, kjer zaslužijo več. V okolju nizkih oz. negativnih obrestnih mer so namreč obrestne mere za potrošniška posojila v povprečju šestodstotne, za stanovanjska manj kot tri odstotke. Poleg tega so stanovanjska posojila v Sloveniji dražja kot v nekaterih sosednjih državah in v povprečju EU. Novi kreditni pogoji naj bi torej vplivali na večje povpraševanje po stanovanjskih kreditih.

Primer stroškov kreditojemalca (izračun Banke Slovenije): ob najemu kredita v višini 15.000 eur in ročnostjo 7 let:

  1. potrošniško (gotovinsko) posojilo z variabilno obrestno mero 19.356 evrov,
  2. potrošniško (gotovinsko) posojilo s fiksno obrestno mero 19.548 evrov,
  3. stanovanjsko posojilo z variabilno obrestno mero 16.562 evrov,
  4. stanovanjsko posojilo s fiksno obrestno mero 17.152 evrov.

Razlika med kreditoma je pri variabilni obrestni meri 2.794 evrov, pri fiksni pa 2.396 eurov.

Kako bodo novi kreditni pogoji vplivali na pridobitev stanovanjskih kreditov?

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Novi kreditni pogoji na področju stanovanjskih posojil ne prinašajo novosti. Kreditni pogoji so določeni kot razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca. Slednji ne sme preseči 50 % za osebe z dohodki do dvakratnika bruto minimalne plače in 67 % za preostali del dohodka. Trenutno veljavni kreditni pogoji se nanašajo tudi na priporočilo, da razmerje med zneskom kredita in vrednostjo stanovanjske nepremičnine, s katero je kredit zavarovan, ne presega 80 odstotkov.

Novi kreditni pogoji bodo imeli po mnenju Združenja bank Slovenije (ZBS) kompleksnejše učinke

ZBS meni, da bodo učinki novih kreditnih pogojev kompleksnejši. Pri tem opozarja, da bi bilo potrebno ljudem ponuditi nadomestne vire financiranja. Novi kreditni pogoji se bodo odražali namreč predvsem v:

  • znižanju življenjskega standarda,
  • negativnem vplivu na BDP,
  • zmanjšanem kreditiranju (za od 50 do 70 milijonov evrov mesečno oz. od 600 do 740 milijonov evrov letno),
  • dejstvu, da več kot 300.000 ljudi ne bo več kreditno sposobnih.

Novi kreditni pogoji veljajo za banke in hranilnice v Sloveniji, ne pa za lizing družbe in druga podjetja, ki izvajajo dejavnosti potrošniškega kreditiranja, prav tako ne za zadolževanje v tujini. Prav tako novi kreditni pogoji ne vplivajo na kreditiranje gospodarskih družb.

Pravni nasvet

V leto 2020 vstopamo z davčno reformo in novimi pravili kreditiranja fizičnih oseb. Ste seznanjeni z vsem, kar te spremembe prinašajo?

V podjetju Data d.o.o. organiziramo že tradicionalne, 12. Podjetniške dneve! Posebno pozornost tudi letos namenjamo najbolj aktualnim tematikam. Mednje zagotovo spada davčna reforma, ki ji bomo namenili posebno pozornost. Nekatere spremembe davčne zakonodaje, ki stopijo v veljavo po 01.01.2020, bodo namreč krepko vplivale na poslovanje družbe in samostojnih podjetnikov ter na njihovo načrtovanje in odločanje za prihodnost. Predstavili vam bomo ključne spremembe, ki jih morate vedeti, da boste po potrebi letošnje računovodske izkaze in davčni obračun optimirali.

Ne zamudite edinstvene priložnosti za podjetniško druženje, kjer vam bomo Datini strokovnjaki na voljo tudi za dodatna vprašanja. Pravočasno se torej prijavite, pridobite potrebne informacije in vstopite v leto 2020 pripravljeni!

Prijava 12. Dnevi podjetništva

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dogodek finančno podpirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in javna agencija SPIRIT Slovenija.

            

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja