Go to Top

Kratkotrajne bolniške – pozivi k ponovni uvedbi!

Kratkotrajne bolniške odsotnosti si želijo v zdravniški zbornici

Kratkotrajne bolniške odsotnosti (do treh dni) so bile eden izmed ukrepov, ki je bil uveden v času epidemije. Zdravniška zbornica je vlado pozvala k razmisleku, da bi se možnost kratkotrajne bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika ponovno uvedla.

Želite odpreti d.o.o.? Pokličite na 01/600-1530!

Kratkotrajne bolniške brez obiska zdravnika so administrativna razbremenitev

Zdravniška zbornica ocenjuje, da gre pri pisanju potrdil za do tridnevne bolniške odsotnosti le za birokratsko obremenitev zdravstva. Ukrep, ki je prinesel kratkotrajne bolniške, je bil uveden v času epidemije covida. Prenehal je veljati 31.5.2022. Na zdravniški zbornici menijo, da je v času, ko je ukrep veljal prinesel opazno razbremenitev zaposlenih v zdravstvenih ustanovah, tako da so lahko več časa namenili pacientom. V pozivu vladi so še zapisali, da so kratkotrajne bolniške odsotnosti bolnikom prihranile en ali celo dva obiska pri zdravniku. Mimogrede, v tem članku preverite tudi, od česa je odvisna višina bolniških nadomestil!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« oz. popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kratkotrajne bolniške v primeru blagih zdravstvenih težav

Iz izkušenj zdravniške zbornice so kratkotrajne bolniške odsotnosti v veliki večini primerov potrebne le v primeru blagih zdravstvenih težav. Večinoma v teh primerih tudi ni potreben pregled pri zdravniku, ampak težave izzvenijo spontano s počitkom. Takšne kratkotrajne bolniške odsotnosti so za osebne zdravnike dodatna administrativna obremenitev. Po mnenju zbornice bi bilo smiselno, da bi pravico do izkoriščanja odsotnosti z dela uredili na način, da zdravstva ne bi dodatno obremenjevali. Do sedaj je bilo takšno izkoriščanje bolniške brez potrdila zdravnika možno le enkrat letno. To je tudi preprečilo zlorabo kratkotrajnih bolniških odsotnosti. Mimogrede, z marcem je prišlo do nekaterih sprememb glede bolniške odsotnosti.

 Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Ne le ukrep za kratkotrajne bolniške, podoben ukrep si želijo tudi za dolgotrajne bolniške

Poleg tega, da bi se uvedel ukrep za kratkotrajne bolniške odsotnosti, si v zdravniški zbornici želijo tudi ostalih ukrepov, ki bi razbremenili zdravstvo na primarni ravni. Želijo si podobnega ukrepa tudi pri dolgotrajnih bolniških odsotnostih. Zdravniki se namreč ukvarjajo z administracijo tudi v primerih odsotnosti, ki so daljše od enega meseca. A takrat gre predvsem za odnos med zavarovancem in zavarovalnico, ki stroške takšne odsotnosti pokrije. Preberite tudi, da so nadomestila za bolniške lani ZZZS stala skoraj pol milijarde evrov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja