Go to Top

Kako odpreti sp – pogoji in potrebni dokumenti

Kako odpreti sp v današnji informacijski dobi? Enostavno. Gre za postopek, ki ga posameznik lahko opravi osebno; tudi na DATA točki, ki se nahaja na Dunajski cesti 136 v Ljubljani. Na parkirišču pred našo poslovno hišo se vrstijo avtomobili z bodočimi samostojnimi podjetniki iz Slovenije pa tudi tujine.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Kako odpreti sp; na postopek prinesite dokumente

Posameznik, ki ga zanima, kako odpreti sp, se dogovori z našim referentom za termin registracije. Na postopek mora prinesti:

  1. Veljaven osebni dokument
  2. Svojo davčno številko
  3. Obrazec-overjeno izjavo lastnika objekta za sp za poslovni naslov, če sam ni lastnik ali vsaj solastnik objekta (stanovanja), kjer bo poslovni naslov sp

podjetniško svetovanje

Kako odpreti sp? Pogoji so jasni

Če vas zanima, kako odpreti sp in ga tudi nameravate registrirati, morate poznati pogoje za odprtje. Splošni pogoj je, da potencialni podjetnik ni davčni dolžnik. Če na FURS obstajajo omejitve pri posamezniku, ki želi odpreti sp, potem je treba najprej poravnati obveznosti do države, šele nato se lahko začne postopek registracije sp.

Želim se prijaviti na e-novice

Izobrazba ni pogoj

Za odprtje podjetja izobrazba ni pogoj, je pa ta lahko pogoj za opravljanje dejavnosti v okviru podjetja. Ob registraciji sp lahko podjetnik navede tiste in toliko dejavnosti (lahko so tudi različne dejavnosti), ki jih bo začel opravljati takoj po registraciji.

Preberite še: Samozaposlitev ali zaposlitev

Kako odpreti sp: bo redni ali popoldanski?

Popoldanski sp lahko odpre oseba, ki je v nekem podjetju polno zaposlena, in želi dodatno zaslužiti z opravljanjem dopolnilne dejavnosti. Redni sp pa pomeni, da oseba ni zavarovana iz drugega naslova in se torej samozaposli v svojem sp.

pravno svetovanje

Kako odpreti sp ob pogodbi o zaposlitvi

Če je oseba zaposlena v podjetju, torej ima z delodajalcem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, ne more odpreti sp, ki je dopolnilna dejavnost (popoldanski sp). Lahko odpre sp za preostalih 20 ur, kolikor jih manjka do polnega zavarovanja (40 ur/teden) in plačuje prispevke za socialno zavarovanje v tem sorazmernem deležu.

računovodsko svetovanje

Kako odpreti sp in opravljati sanjsko službo

V podjetju DATA d.o.o. opravljamo vse storitve za podjetnike na enem mestu. Vsem začetnikom, ki vstopajo v podjetništvo svetujemo pred registracijo podjetja in jih tako pripravimo na podjetniško pot. Pomagamo jim pri računovodenju, davčnih in pravnih vprašanjih ter pri tolmačenju zakonodaje. Pripravimo jim tudi dokumente za vpis v register podjetnikov. Veseli nas, če z našimi aktivnostmi pripomoremo, da si samostojni podjetnik posameznik lahko uresniči svoje sanje.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja