Go to Top

Izredna uskladitev pokojnin – prihajajo pozivi!

Izredna uskladitev pokojnin bi bila nujna zaradi podražitev

Izredna uskladitev pokojnin je predlog Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (Zpiz). K dodatni uskladitvi pokojnin poziva tudi Sindikat upokojencev Slovenije.

Odprite s.p. ali d.o.o. na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Izredna uskladitev pokojnin zaradi vala podražitev

Svetu Zpiza sta predstavnici Zveze društev upokojencev Slovenije predlagali, da obravnava predlog izredne uskladitve pokojnin. V Zdus menijo, da je na podlagi razpoložljivih podatkov glede rasti cen, rasti plač in stopnje inflacije v letošnjem letu evidentno, da so v skladu z zakonom podani pogoji, da se izvede izredna uskladitev pokojnin. Junija je banka Slovenije ocenila, da bo letošnja inflacija 9-odstotna. Po oceni Zdusa bi izredna uskladitev pokojnin znašala najmanj tri odstotke. Svetu Zpiza so predlagali še, da se predlog za izredno uskladitev pokojnin v ugotovljeni višini posreduje vladi.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kako do izpisa o delovni dobi?

Izredna uskladitev pokojnin – SUS poziva k dodatni uskladitvi

Sindikat upokojencev Slovenije pa pričakuje, da bo vlada sprejela odločitev o dodatni uskladitvi pokojnin. Po njihovem mnenju bi morala prejšnja vlada po sistemskem zakonu pokojnine uskladiti za 3,5 %, so jih pa samo za 2,5 %. V sindikatu se zavzemajo tudi, da bi bila zagotovljena pokojnina najmanj v višini 700 evrov. Vladi pa predlagajo tudi, naj bo najnižja pokojnina od 1.1.2022 najmanj enaka pragu revščine. Prav tako predlagajo ureditev vdovskih pokojnin – in to tako, da se po smrti zakonca oz. partnerja ovdovelemu življenjski standard ne bo bistveno poslabšal. V sindikatu so tudi pozdravili, da sta se urna postavka za občasno delo upokojencev in študentska urna postavka izenačili.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Prihaja regres za upokojence

Če bo izredna uskladitev pokojnin dejansko realizirana, bo pokazal čas. Bodo pa upokojenci čez nekaj dni na račune dobili letni dodatek. Koliko in kdaj točno bo letni dodatek nakazan pa preverite v članku Regres za upokojence 2022 – kdaj in koliko?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja