Go to Top

Evro inflacija je ponovno udarila! Tik pred poletnimi počitnicami!

Evro inflacija po novih podatkih za maj znaša 8,1 % – najvišja po letu 2002!

Evro inflacija je po najnovejših harmoniziranih statističnih podatkih znašala 8,1 % za mesec maj. To je več kot odstotno točko več kot meseca aprila. Majska letna evro inflacija je torej najvišja po letu 2002! Kakšna je slovenska inflacija v primerjavi z drugimi evropskimi državami? So gonilo takšne inflacije izključno energenti?

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Evro inflacija je bila za maj napovedana »le« pri 7,8 %, nepričakovano je bila višja!

Evro inflacija je v aprilu znašala 7,4 %. Za maj je bila pričakovana na višjem, 7,8 % nivoju, a je dejansko bila celo višja! Pri 8,1 % je evro inflacija tako presenetila celo analitike! Evro inflacija ni edina, ki je višja in dodatno poslabšana zaradi vojne v Ukrajini – na rekordnih ravneh za desetletje se pojavlja tudi v ZDA in Združenem kraljestvu.

Informativni izračun plače

Rekordna evro inflacija tudi v Franciji! Zakaj še vedno toliko nižja od slovenske?

V Sloveniji je v mesecu maju harmonizirana letna inflacija znašala 8,7 %, na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin v maju zvišale za 2 % napram aprilu. V Franciji je evro inflacija poskočila iz aprila v maj za 0,4 odstotne točke, na 5,8 %. Enako zvišanje so zabeležili v Španiji. Nemčija je na podobnem nivoju kot Slovenija, 8,7 %, v Italiji pa 7,3 %. Nizozemska pa je med tem beležila deflacijo. Razlike med državami predvsem odprtega evro območja je moč iskati predvsem v vladnih ukrepih za zajezitev inflacije. Med tem ko je paket pomoči za znižanje rasti cen energentov pri nas iztekel, so v Franciji takoj po volitvah uvedli 25 milijardni načrt. Ta je slonel prav na dragih omejitvah cen elektrike in plina.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Evro inflacija je visoka- gonilo podražitev so naftni derivati, hrana, obleka…

Od 8,1 % majske evro inflacije, je 0,5 odstotne točke mogoče pripisati prav podražitvi naftnih derivatov, 0,3 odstotne točke pa podražitvi hrane, oblačil in obutev. Za 0,2 odstotne točke je evro inflacija višja zaradi večjega stroška električne energije. V kolikor izločimo porast teh cen, torej energentov in hrane, se je inflacija v ostalih segmentih še vedno povišala za 0,3 odstotne točke v maju – na nivo 3,8 %.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Embargo ruske nafte bomo občutili kasneje v letu ali v 2023 – kako bo evro inflacija poskočila takrat?

Nedavno dogovorjen embargo ruske nafte je imel dodaten efekt zvišanja cen prav na energente. Napovedan dogovor vsebuje prepoved 90 % uvožene nafte iz Rusije. To povišico cen bomo najverjetneje občutili v prihodnjih mesecih oz. ob koncu leta.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Evro inflacija je razlog za dvig obrestnih mer ECB. Temeljna obrestna mera je pri nas že višja!

Evropska centralna banka ima po napovedih vodilnih sedaj razlog za čimprejšnje ukrepanje. Vodilni napovedujejo izhod iz »negativnih« obrestnih mer že v tretjem četrtletju 2022. Povišanja bodo najverjetneje večkratna in zaporedna. Pri tem sta se obe temeljni obrestni meri (TOM) v juniju zvišali. Mesečna je tako pri 0,7 % , letna pa pri 8,86 %.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Pripravil: Rok Gros

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja