Go to Top

Upokojenska bruto urna postavka izenačena s študentsko!

Upokojenska bruto urna postavka po novem 6,17 evra

Upokojenska bruto urna postavka je po novem izenačena s študentsko bruto urno postavko. Začela je namreč veljati novela o urejanju trgu dela.

Informativni izračun plače

Upokojenska bruto urna postavka enaka študentski urni postavki

Že marca smo pisali, da je odbor DZ podprl predlog, da se upokojenska bruto urna postavka izenači s študentsko bruto urno postavko. Od 1.3.2022 upokojenska bruto urna postavka ni smela biti nižja od 5,77 evra, po novem pa znaša 6,17 evra. Tako študentska bruto urna postavka kot upokojenska bruto urna postavka sta odvisni od višine minimalne plače.

Želite odpreti s.p.? Pišite nam na data@data.si!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Regres za upokojence 2022, koliko in kdaj?

Upokojenci lahko letos delajo več

Februarja je bil ob epidemiji covida-19, ki je povzročil tudi kadrovsko stisko, sprejet zakon o interventnih ukrepih za podporo trgu dela. Ta je omogočil, da lahko upokojenci v letu 2022 delajo več. Obseg dela začasnega oz. občasnega dela upokojencev se zvišuje na 9237,96 evra bruto v koledarskem letu. Ena izmed političnih strank je takrat predlagala, da se urna postavka za delo upokojencev izenači z minimalno urno postavko za delo dijakov in študentov. Z novelo zakona o urejanju trga dela, sta sedaj upokojenska bruto urna postavka in študentska bruto urna postavka izenačeni.

Bi želeli zaslužiti s hobijem?

Kaj pravi novela zakona?

Novela zakona o urejanju trga dela določa, da upokojenska bruto urna postavka za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela ne sme biti nižja od zneska minimalne plače (preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas). Enaka določitev je tudi glede plačila za delo dijakov in študentov. To je pa določeno v zakonu za uravnoteženje javnih financ. Višina obeh urnih postavk se mora vsako leto uskladiti z višino minimalne plače. To najpozneje do konca februarja vsako delo določi minister za delo.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Upokojenska bruto urna postavka izenačena s študentsko bruto postavko ne pomeni isti neto!

Študentska in upokojenska urna postavka sta različno obdavčeni. To pomeni, da neto postavka (pri enaki bruto postavki) ni enaka. Dajatev občasnega dela za upokojence znaša 25 %, za študentsko delo pa 18 %. Dijaki in študenti v višini 15,5 % plačujejo tudi pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če vanj niso vključeni po drugi pravni podlagi. Upokojenci tega prispevka niso dolžni plačevati. Prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni je pri študentskem delu določen pri 0,53 %. Upokojenci pa ta prispevek plačujejo v fiksnem, pavšalnem znesku. Upokojenska bruto urna postavka v višini 6,17 evra pomeni za upokojence 4,49 evra neto. Študentska bruto urna postavka 6,17 evra pa pomeni za 5,21 evra neto.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja