Go to Top

EU-digitalno potrdilo je vstopnica v svobodo

EU-digitalno potrdilo dokazuje izpolnjevanje pogojev PCT

EU-digitalno potrdilo EU, s katerim dokazujete, da izpolnjujete pogoje PCT, odpira pot v svobodno gibanje po Evropski uniji. Omogoča vam, da se udeležujete kulturnih in športnih prireditev, v miru popijete osvežilni koktajl v baru, si privoščite večerjo v restavraciji, porabite lanske turistične bone pri njihovih ponudnikih ali greste širiti obzorja v tujino.

Informativni izračun plače

Svobodno življenje omogoča EU-digitalno potrdilo

Vlada RS je sprejela Odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja v zvezi z nalezljivo boleznijo covid-19. Ta določa, kako boste lahko dokazali, da izpolnjujete t. i. pogoje PCT. Torej ste bolezen preboleli pred manj kot šestimi meseci, ste proti njej cepljeni ali ste bili testirani, test pa je bil negativen. Omenjen odlok postavlja pravne temelje za uporabo mobilne aplikacije zVem, s katero bo preverjanje pogoja PCT lažje.

PREBERITE:  kakšen znesek prevoza na delo vam pripada?

Kje lahko dobite EU-digitalno potrdilo?

EU-digitalno potrdilo lahko v digitalni obliki pridobite na portalu zVem. Za dostop do portala, ki vam omogoča tudi možnost urejanja drugih storitev eZdravja, morate imeti kvalificirano digitalno potrdilo SIGEN-CA in/ali mobilno identiteto smsPASS.

EU-digitalno potrdilo v papirnati obliki brezplačno prejmete ob cepljenju na cepilnem mestu in pri svojem osebnem zdravniku, v lekarni je plačljivo.

Na potrdilu mora biti koda QR. V tej kodi tičijo podatki o izpolnjevanju pogojev PCT, a brez podrobnosti, kateri pogoj je izpolnjen. Identifikacijo pa omogočata osebno ime in letnica rojstva. EU-digitalno potrdilo se ne sme shraniti, prav tako nista dovoljena obdelava podatkov in povezovanje z nobeno zbirko osebnih podatkov. Za aplikacijo je zadolžen Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

S.p. ali d.o.o.? 

podjetniško svetovanje

Imam lahko d.o.o. z normiranimi odhodki?

Imate drugačno potrdilo EU?

EU digitalno potrdilo ni edino, ki omogoča svobodo. Oseba, ki si želi npr. ogledati predstavo v gledališču, lahko predloži tudi katero drugo ustrezno potrdilo.

Želim se prijaviti na e-novice

Podaljšanje veljavnosti odlokov

Vlada je na seji tudi podaljšala veljavnost Odloka o začasnih omejitvah pri ponujanju kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. Pogoji in omejitve niso bili spremenjeni.

Od 23. avgusta bodo morali zaposleni v storitvenih dejavnostih, da bi s testiranjem izpolnjevali pogoj PCT,  imeti potrdilo o negativnem testu HAG. Od odvzema brisa pa ne sme miniti več kot 48 ur. Pri negativnih testih PCR pa veljavnost traja 72 ur.

Vračilo ali plačilo dohodnine? 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja