Go to Top

Okužbe se širijo, pogoji zaostrujejo

Okužbe želi vlada preprečiti z obveznim upoštevanjem pogoja PCT

Okužbe z različico delta se v državah Evropske unije povečujejo, zato je slovenska vlada znova sprejela ukrepe, ki nekoliko omejujejo nekatere dejavnosti v gospodarstvu. Sprejela je začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Zato je veljavo stopil Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Pri tem upošteva Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19.

Informativni izračun plače

Okužbe v drugih državah vplivajo na odločitve v Sloveniji, saj povečujejo verjetnost, da bi se epidemiološka slika novega koronavirusa poslabšala. Rešitev v kolikor toliko običajno življenje vlada vidi v izpolnjevanju pogoja PCT (prebolevnost, cepljenost ali testiranje).

EU digitalno potrdilo

Dokazovanje pogoja PCT

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava?

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zaposleni dokazuje prebolevnost z dokazilom s testom PCR, ki je zaznalo sled okužbe in je staro med deset dni in šest mesecev ali dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, če od testiranja ni minilo več kot 48 ur. Cepljenje pa se dokaže z digitalnim potrdilom EU ali tretje države, opremljenim s kodo QR ali dokazilom o cepljenju zoper covid-19.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Nobena storitvena dejavnost ne bo več izjema

V nekaterih storitvenih dejavnostih, pri katerih morajo zaposleni dokazovati pogoj PCT, ostaja veljavnost testiranja teden dni. Tako lahko delovni proces v teh storitvenih podjetjih teče nemoteno, hkrati pa imajo podjetja več časa, da se na nove razmere prilagodijo.

 Bolniško nadmestilo: koliko, komu in kdaj pripada?

podjetniško svetovanje

Te dejavnosti so storitve higienske nege, nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, igralnice, igralni saloni in prirejanje posebnih iger na srečo, sejemska in kongresna dejavnost, gostinska dejavnost, nastanitvene storitve in v gostinski obratih z glasbo za ples ali družabnim programom.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Vlada meni, da se v teh dejavnosti lahko okužbe širijo hitreje, zato bodo od 23. avgusta pogoj PCT izpolnjevali le negativni testi HAG, mlajši od 48 ur po odvzemu brisa, in testi PCR, ki so bili opravljani pred največ 72 urami.

Omejitve na prireditvah

Pogoj PCT je obvezen tudi za udeležence prireditev in shodov v zaprtih prostorih, kjer je možnost okužbe večja. Zunaj pa se lahko dogodka udeleži brez tega do 100 udeležencev. Kljub temu brez omejitev, s katerimi bi preprečili okužbe, ne gre. Na zunanji površini je lahko ena oseba na deset 10 kvadratnih metrov, med ljudmi mora biti 1,5 metra medsebojne razdalje. Na javnih kulturnih prireditvah morajo udeleženci znova nositi maske.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Omejitve delajo sive lase organizatorjem prireditev, zaposlenim v storitvenih dejavnostih in številnim drugim. Spremenjene razmere pa so lahko tudi priložnost za novo podjetniško pot. Nekateri opuščajo svoje dejavnosti oz. se odločijo, da namesto redne zaposlitve vzamejo vajeti v svoje roke. Ustanovitev podjetja tudi v novih razmerah poteka nemoteno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja