Go to Top

Energetski dodatek – kdo ga bo dobil in koliko?

Energetski dodatek predviden za okrog 80 tisoč ljudi

Energetski dodatek zaradi rasti cen energentov bodo prejeli najranljivejši prebivalci. Kdo so to in koliko bo znašal energetski dodatek?

Odprtje s.p. lahko opravite na DATA točki!

DZ podprl predlog, ki prinaša energetski dodatek

DZ je sprejel zakon, po katerem bodo socialno najranljivejša gospodinjstva prejela enkratni energetski dodatek. Namenjen bo najranljivejšim prebivalcem za lažje spopadanje z rastjo cen energentov.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

Za koga bo energetski dodatek?

Predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, predvideva, da bo energetski dodatek izplačan prejemnikom socialne pomoči oz. varstvenega dodatka ter najranljivejšim invalidom.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

računovodsko svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Koliko bo znašal energetski dodatek?

Energetski dodatek bo za prejemnike denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka bo znašal 200 evrov za samsko osebo. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo prav tako povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo znašal 314 evrov. Za invalide bo znašal 200 evrov. Energetski dodatek bodo prejeli invalidi, ki so jih na vladi prepoznali za posebno ranljive. To so tisti, ki so nezaposljivi oz. tisti, ki so vključeni v poklicno rehabilitacijo. Dodatek bo predvidoma izplačan jeseni, zanj pa ne bo potrebno oddati posebne vloge.

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Kritike, da bi morale energetski dodatek prejeti tudi ostale kategorije

So pa se pojavile tudi kritike, da bi morali energetski dodatek prejeti tudi ostale kategorije prebivalcev, na katere bodo vplivale visoke cene energentov. Po mnenju opozicije in v zakonodajno-pravni službi DZ so opozorili, da bi bilo smiselno razmisliti o tem, da bi energetski dodatek prejele tudi druge kategorije prebivalcev. Na primer delavci s skrajšanim delovnim časom, invalidski upokojenci, družine z otroci s posebnimi potrebami, prejemniki minimalnih in povprečnih plač, upokojenci s polno delovno dobo, prejemniki nadomestila za brezposelnost, kmeti, študenti in vse kategorije invalidov.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja