Go to Top

Električna vozila naslednje leto dosegljivejša

Električna vozila so prijaznejša do okolja, saj ne oddajajo trdih delcev in ne povzročajo hrupa

Električna vozila so dobrodošla konkurenca vozilom z motorjem z notranjim izgorevanjem. Prav mogoče je, da jih bo kmalu na cesti vse več. Ugodnosti pri nakupu omogoča Eko sklad, prav tako so banke radodarnejše pri kreditu za nakup električnega vozila. Naslednje leto pa bo za električna vozila, ki se uporabljajo za opravljanje katere koli dejavnosti, veljal odbitek DDV.

Obračunajte si plačo!

Slovenija je v preteklosti že občutila trdo roko Evropske komisije, ki ji je očitala, da se premalo zavzema za čistejši zrak. Pri predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost, ki naj bi začel veljati januarja 2022, želi država spodbujati zeleno ekonomijo, povečati delež obnovljivih virov v prometu in zmanjšati obremenjenost zraka v Sloveniji s trdimi delci. Električna vozila so ena od rešitev.

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Vas zanima kakšen znesek prevoza na delo vam pripada?

Električna vozila za zdaj brez davčnih ugodnosti

Verjetno bi pomislili, da so glavni onesnaževalci v prometu težki tovornjaki, a ni tako. Glavni grešniki so avtomobili, ki so krivi za približno 60 vseh izpustov CO2 v Evropi. Teh pa nimajo električna vozila, zato veljajo za bolj »zelena«.

Slovenija želi z davčnimi ukrepi spodbuditi nabavo električnih vozil, predvsem osebnih. Po zdaj veljavni zakonodaji so do odbitka davka na dodano vrednost (DDV) upravičeni le tisti, ki svoja osebna električna vozila uporabljajo za opravljanje določenih dejavnosti.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Po zdaj veljavni zakonodaji mora kupec DDV plačati za vsa osebna vozila in motorna kolesa, tudi električna vozila, goriva in maziva ter nadomestne dele in s tem povezane storitve. Izjema so vozila, ki se uporabljajo za prevoz potnikov in blaga, najem, zakup in nadaljnjo prodajo in v avtošolah. Prav tako se DDV odbije pri nabavi kombiniranih vozil, ki se uporabljajo za javni in posebni linijski prevoz ter za vozila, namenjena prevozu pokojnikov.

Dodatni dnevi letnega dopusta

Pravica do odbitka DDV za električna osebna vozila

Po novem predlogu bodo med izjemami, za katere bo upravičen odbitek DDV,  še motorna vozila, namenjena opravljanju katere koli dejavnosti. Izpolnjena morata biti le dva pogoja:

– motorno vozilo je brez izpusta ogljikovega dioksida (to so torej električna vozila) in

– vrednost motornega vozila z vključenim obračunanim DDV in drugimi dajatvami ne presega 80.000 evrov.

Obračunajte si dnevnice!

podjetniško svetovanje

Želite registrirati s.p.?

Prav tako ima davčni zavezanec pravico do odbitka DDV pri nabavi goriv, maziv in nadomestnih delov ter pri povezanih storitvah.

Državna blagajna bo revnejša za več milijonov

Odbitek DDV-ja seveda prinaša na eni strani ugodnost, na drugi pa nižje prihodke državnega proračuna. Če bodo naslednje leto nabavljenih 500 električnih vozil, bo v državno blagajno priteklo 4,5 milijona evrov manj. Narava pa nam bo hvaležna.

Želim se prijaviti na e-novice

Letos ukinjen luksuzni davek

Letos januarja je bil sprejet nov Zakon o davku na motorna vozila, ki je ukinil luksuzni davek, to je davek na velikost motorja, višjega od 2.500 ccm. Na obračun davka tako ne vpliva več velikost motorja, ampak so merila drugačna. Med njimi je tudi izpust CO2, ki ga električna vozila ne povzročajo.

Še bolj zelen prevoz je prav gotovo kolo, česar se zaveda vse več ljudi, saj se je prodaja koles krepko povečala.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja