Go to Top

Kako se registrirati kot samostojni podjetnik in delati kot električar?

Kako se registrirati kot samostojni podjetnik in delati kot električar?

V kolikor hočete kot električar in opravljanje inštalacije električne, telekomunikacijske, računalniške ali druge napeljave, boste morali skozi nekatere korake, kot so registracija podjetja, ureditve obrtnega dovoljenja in podobno. V tem sestavku bomo predstavili postopek registracije statusa samostojnega podjetnika in obšli pogoje za opravljati delo kot električar.

Informativni izračun dohodnine

Za delovanje kot električar potrebujete podjetje, ali še lažje registrirati s.p.

Za vsakršno opravljanje dejavnosti morate registrirati primerno pravno-organizacijsko obliko. Tako je za delovanje kot električar izredno primerno in lahko registrirati status samostojnega podjetnika (s.p.). Registracijo podjetja lahko opravite na naši VEM točki DATA d.o.o. in to lahko storite popolnoma brezplačno.

Električar mora za opravljanje dejavnosti imeti obrtno dovoljenje… in to pomeni tudi…

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Električar mora kot nosilec dejavnosti za opravljanje »Inštaliranja električnih napeljav in naprav« pridobiti obrtno dovoljenje. Dovoljenje si lahko po registraciji podjetja uredi skupaj z vpisom v Obrtni register, na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Za pridobitev obrtnega dovoljenja mora oseba imeti vsaj srednje poklicno izobrazbo ustrezne smeri, bodisi mehatronik-operater ali elektrikar.

 

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Obrtno dovoljenje lahko pridobi tudi oseba z ustreznimi delovnimi izkušnjami. Zadostuje bodisi šest zaporednih let opravljanja obrtne dejavnosti kot samozaposlena oseba ali poslovodni delavec podjetja, bodisi tri zaporedna leta opravljanja obrtne dejavnosti kot samozaposlena oseba ali poslovodni delavec, ob treh letih usposabljanja za to dejavnost (dokazuje se z državno priznano listino ali kar pristojni strokovni organ šteje kot izpolnitev zahtev) ali ob opravljanju dejavnosti najmanj pet let kot zaposlena oseba, bodisi opravljanje dejavnosti pet zaporednih let, pri čemer so bili vsaj tri od petih let na strokovnih položajih z odgovornostjo za nekatere sektorje podjetja, če je oseba opravila vsaj triletno predhodno usposabljanje za to dejavnost.

Pravni nasvet

Električar mora kot izvajalec za gradnjo, imenovati posameznika kot odgovornega vodjo del za zahtevne objekte ali odgovornega vodjo del za nezahtevne in enostavne ter manj zahtevne objekte. V obeh primerih je zahtevan strokovni izpit in zavarovanje za škodo. Pri zahtevnih objektih mora biti odgovorni vodja tudi posameznik, ki izpolnjuje predpisane pogoje. Vpisan mora biti tudi v imenik pooblaščenih inženirjev in imeti članstvo v zbornici. Pri vodji posameznih del pa je namesto strokovnega izpita dovolj tudi mojstrski ali delovodski izpit ob ustreznih delovnih izkušnjah.

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja