Go to Top

Dvig minimalne plače: 700 evrov neto!

Dvig minimalne plače je tema, o kateri razpravljajo slovenski poslanci. Če bodo predlog podprli, si lahko obetamo dvig minimalne plače do leta 2020 na 700 evrov neto.

Levica je namreč v parlament vložila predlog zakona o minimalni plači, ki predvideva dvig minimalne plače. 1. januarja 2019 naj bi se dvignila na 667 evrov neto, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Zakon hkrati določa, da bodo iz minimalne plače izločeni vsi dodatki, ki so opredeljeni v zakonodaji in kolektivnih pogodbah. Predlog ima podporo vseh koalicijskih strank.

Dnevi podjetništva 2018

Trenutno minimalna plača znaša 842,79 evra bruto. Znate bruto preračunati v neto? Za izračun bruto v neto plače uporabite naš spletni kalkulator.

Informativni izračun plače

Si dvig minimalne plače želite tudi vi? Predlagamo, da razmislite o dodatnem zaslužku. V dober posel denimo lahko spremenite svoj najljubši hobi. Kako? To izveste na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Predlagajo tudi posebno formulo za izračun minimalne plače, ki bi se začela uporabljati leta 2021. Po tej formuli bi morala biti minimalna plača vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. To po trenutnem izračunu pomeni 736 evrov. Vendar se politične stranke in socialni partnerji o možnosti uveljavitve te formule še dogovarjajo. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti menijo, da taka ureditev vzpostavlja smiselno razmerje med dohodki delovno aktivnih in neaktivnih oseb z navezavo na minimalne življenjske stroške.

Dvig minimalne plačePredstavniki delodajalcev pa opozarjajo, da je lahko dvig minimalne plače velik problem za podjetja z nizko ustvarjeno dodano vrednostjo na zaposlenega. V Gospodarski zbornici Slovenije denimo poudarjajo, da bi se morali v Sloveniji ukvarjati predvsem z vprašanjem, kako dvigovati produktivnost in s tem povprečne plače.

Povprečna bruto plača se je od leta 2010 do danes povišala za 11 odstotkov, minimalna plača pa za 41 odstotkov. Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti minimalno plačo v Sloveniji prejema okoli 42.300 ljudi, večina (več kot 80 odstotkov) jih dela v zasebnem sektorju.

Komu pripada minimalna plača?

Vsak, ki pri delodajalcu v Republiki Sloveniji dela polni delovni čas, je upravičen do plačila za opravljeno delo najmanj v višini minimalne plače. V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) minimalno plačo sestavlja osnovna plača delavca za določen mesec ter del plače za delovno uspešnost in dodatki, ki mu pripadajo (razen dodatka za delo preko polnega delovnega časa). Preberite, kdaj so zaposleni dolžni opravljati nadurno delo in kako nadure v podjetju urediti, da bo vse v skladu z zakonodajo.

Iz minimalne plače so izvzeti tudi trije dodatki dodatke za delo v posebnih pogojih dela: dodatek za nočno delo, dodatek za delo v nedeljo ter dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Poleg tega v minimalno plačo tudi ni možno vštevati povračil stroškov, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu (npr. povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela, stroškov na službenem potovanju).

Višino dnevnice si lahko izračunate tudi sami, s pomočjo našega informativnega izračuna.

Informativni izračun dnevnice

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja