Go to Top

Dvig minimalne plače je za delodajalce nesprejemljiv

Dvig minimalne lače – že ob zadnjem dvigu minimalne plače so delodajalci trdili, da so te spremembe nepremišljene. 1. januarja naj bi se dvig minimalne plače zgodil ponovno. Delodajalci od vlade pričakujejo, da bo zaradi epidemije covid-19 zamrznila rast minimalnih plač, saj je dvig minimalne plače zanje trenutno nesprejemljiv. Po njihovih izračunih bi prišlo do stečajev podjetij in povečevanja števila brezposelnih.

Informativni izračun plače

Razmišljate o tem, da bi odprli svoje podjetje? Za začetnike na področju podjetništva v podjetju Data d. o. o. pripravljamo brezplačna izobraževanja. Ogledate si jih lahko s klikom na POVEZAVO. Ne pozabite, da lahko podjetje pri nas tudi brezplačno registrirate. Za rezervacijo termina nam pišite na data@data.si.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dvig minimalne plače v zadnjih letih

Minimalna bruto plača se je sicer v zadnjih letih v Sloveniji zviševala. Poglejmo podatke za zadnjih 5 let.

Leto Višina bruto minimalne plače
2020 940,58 evra
2019 886,63 evra
2018 842,79 evra
2017 804,96 evra
2016 790,73 evra

BRUTO NETO PLAČA

Leto 2021 prinaša nov dvig minimalne plače

Zadnja novela zakona je bila sprejeta brez soglasja socialnih partnerjev. Že takrat so delodajalci trdili, da so bile spremembe nepremišljene. S 1. januarjem naj bi se minimalne plače ponovno povečale. Po ocenah GZS naj bi se minimalne plače povečale za vsaj 9%. Januarja 2021 bo namreč pričela veljati nova formula za izračun minimalne plače. Ta predvideva, da bo višina minimalne plače 20 % nad minimalnimi življenjskimi stroški. Uradnega podatka o tem, koliko sicer znašajo minimalni življenjski stroški, še ni.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Delodajalci napovedujejo stečaje in odpuščanja

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Delodajalci že od začetka epidemije covid-19 opozarjajo, da bo dvig minimalne plače po takšnem letu usoden za mnoga podjetja in zaposlene. Pričakuje se več kot 7-odstotno zmanjšanje BDP. Številna podjetja delujejo v dejavnostih, ki so zaradi posledic covida-19 prizadeta še bolj. Če se bo zgodil dvig minimalne plače. se bodo stroški poslovanja povečali. To bo po mnenju delodajalcev še dodatno oslabilo stabilnost podjetij. Prišlo bo do stečajev podjetij in povečevanja števila brezposelnih. Predvidevajo, da bi brez zaposlitve tako ostalo med 5000 in 25.000 sedaj zaposlenih. Zadnji občutnejši dvig minimalne plače pred desetletjem je namreč privedel do brezposelnosti okoli 70.000 ljudi – ta pa ni upadla niti v zadnjih letih, ko je bilo zaposlovanje rekordno.

Pravni nasvet

Poziv vladi

Delodajalci od vlade pričakujejo, da bo zaradi epidemije covid-19 zamrznila rast minimalnih plač, saj je dvig minimalne plače zanje trenutno nesprejemljiv.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja