Go to Top

Drugi val epidemije trka na vrata!

Drugi val epidemije COVID-19 se nam nezadržno približuje, svarijo strokovnjaki. Mnogi izmed nas pa se sprašujemo ali ni morebiti že tu! Kar nekaj Evropskih držav je namreč zaradi nenadnega porasta okužb pričelo določene države uvrščati med epidemiološko nevarne. To pomeni, da svojim državljanom odsvetujejo potovanja v te države in opozarjajo, da jih ob povratku čaka karantena.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Ker se drugi val epidemije COVID-19 približuje je Vlada RS že podaljšala protikoronske ukrepe. Delodajalci, ste seznanjeni z vsemi ukrepi, ki so vam na voljo. Če potrebujete pomoč pri koriščenju ukrepov pišite našim pravnikom na data@data.si! Več informacij pa lahko pridobite tudi na brezplačnem webinarju “Ukrepi delodajalca v času koronavirusa“.

Informativni izračun plače

Drugi val epidemije trka na vrata!

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Lahko bi rekli, da se uresničujejo napovedi epidemiologov. Množične migracije turistov so namreč v prvih poletnih mesecih pripomogle k vnovičnemu povečanemu številu okužb s COVID-19 po vsej Evropi. Nekatere države so zato že pred časom uvedle karantena za posameznike, ki prihajajo iz določenih držav. Nekatere pa karantene uvajajo sedaj, v strahu pred množičnim uvozom okužb iz tujine.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Drugi val epidemije v Španiji

Določene dele Španije je zajel drugi val epidemije COVID-19. Glede na izkušnje iz prvega vala so se Evropske države že odzvale. V Kataloniji so tako Španci sami zaprli nočne lokale za naslednja dva tedna, bari pa se morajo zapreti do polnoči. Francija svojim državljanom odsvetuje potovanja v Katalonijo. Norvežane ob povratku iz Španije čaka 14-dnevna karantena, prav tako Britance. Potovanja v Španijo svojim državljanom odsvetuje tudi Belgija.

BRUTO NETO PLAČA

Kako pa se bomo na drugi val v Španiji odzvali mi?

Španija se trenutno nahaja na slovenskem zelenem seznamu. Glede na rast števila okužb pa naj bi bila že ob naslednji posodobitvi iz tega seznama izbrisana. Število okužb namreč raste iz dneva v dan. Trenutno imajo 39,4 aktivnih primerov na 100.000 prebivalcev. Spomnimo, meja, ki jo je postavilo Slovenija za uvrstitev na rdeči seznam je 40. Pa bo Slovenija Španijo tudi dejansko uvrstila na rdeči seznam? Spomnimo, za Hrvaško so pred dnevi predstavniki vlade že pojasnili, da je najverjetneje ne bodo uvrstili na rdeči seznam, tudi če bo število doseglo in preseglo 40 aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Balkan obarvan rdeče

Epidemiološka slika na Balkanu se nikakor ne umirja. Slovenija je že pred časom za vse, ki prihajajo iz “rdečih držav” predpisala obvezno 14-dnevno karanteno ter vzpostavila mehanizem za preverjanje spoštovanja karantenskih odločb. Lahko bi rekli, da se nam to vsekakor pozitivno obrestuje. Vnos novih okužb prek južne meje je zamejen, v Sloveniji pa zdaj večino novih okužb beležijo med ljudmi, ki jim je že odrejena karantena, zaradi česar virusa ne širijo naokrog. Kljub vsemu pa naši epidemiologi svarijo, da drugi val epidemije trka tudi na vrata Slovenije!

evropa epidemiološka slika

Vir: gov.si

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja