Go to Top

Bo Hrvaška kmalu na rdečem seznamu?

Hrvaška ima po zadnjih podatkih 1207 aktivnih okužb z novim koronavirusom.  Včeraj so na Hrvaškem zabeležili 92 novih primerov okužb. To je sicer 24 novih primerov okužb manj kot dan prej, a številke nikakor niso spodbudne. Če bi se nadaljeval sobotni trend, ko je Hrvaška izmerila 116 novih okužb, bi bila Hrvaška na rdečem seznamu že 26. julija.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Delodajalci, se sprašujete ali smete delavcem prepovedati odhod v rizične države? Za pravni nasvet pišite našim pravnikom na [email protected]!

Informativni izračun plače

Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu?

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Uvrstitev na zeleni, rumeni ali rdeči seznam je odvisna od 14-dnevne kumulativne incidence okuženih na 100 tisoč prebivalcev (uvrstitev na zeleni seznam pa tudi od skupnega števila opravljenih testov na milijon prebivalcev – to mora presegati 10.000 testov). Če je 14-dnevna kumulativna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev manjša od 10, je država uvrščena na zeleni seznam, če je višja od 40, pa se državo uvrsti na rdeči seznam.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Po izračunih naj bi bila Hrvaška na rdečem seznamu, ko bo v 14 dneh skupaj potrdila 1632 novih okužb. To v povprečju pomeni 116 novih okužb vsak dan. In ravno toliko so jih potrdili ta konec tedna – v soboto.

Po izračunih, ki so jih opravili 13. 7., naj bi se s tem povprečjem Hrvaška uvrstila na rdeči seznam že ta konec tedna – 26. julija.

BRUTO NETO PLAČA

Okuženih na Hrvaškem lahko precej več, kot kažejo uradne številke

Če izračunamo 14-dnevno povprečje, je sicer Hrvaška v povprečju vsak dan potrdila 85 novih okužb, kar pomeni, da rdečega seznama, če bo trend ostal podoben, ne bo dosegla že ta konec tedna. A treba je poudariti, da je okuženih na Hrvaškem lahko še precej več, kot kažejo uradne številke. Ena od bolnišnic na obali namreč poroča, da se ne testira vseh, ki bi se jih moralo. Poleg tega se ljudje samodejno umaknejo v samoizolacijo in niso testirani, kar po besedah Aleša Romana, člana vladne svetovalne skupine za področje zdravstva med epidemijo, pripomore k temu, da je število pozitivno testiranih nižje.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Istra ni več na območju zelenih, najbolj varen trenutno Kvarner

Število aktivnih okužb na 100 tisoč prebivalcev je še vedno največje na meji s Srbijo in BiH. V Srbiji se razmere zaostrujejo, obvezno je nošenje mask tudi na prostem, federacija BiH pa je spet razglasila epidemijo. Tudi sicer so v svetu v soboto po poročanju WHO potrdili rekordnih 260.000 primerov okužb v enem dnevu.

Če bi za županije veljali isti kriteriji kot za države, bi bila Istra, ki je bila še ne dolgo nazaj na zelenem seznamu, že skoraj na rdečem.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Evropske države svarijo pred situacijo na Balkanu, Slovenija mirna?

Kljub naraščajoči krivulji Slovenija Hrvaško še vedno uvrša med relativno varne države na rumenem seznamu, za prihod iz katerih ni potrebna karantena. Medtem pa nekatere evropske države izpostavljajo, da je Balkan – konkretno Srbija in Hrvaška – velik problem.

Epidemiologi in infektologi opozarjajo, da veliko novih okužb prihaja z zabav in podobnih dogodkov, kot so poroke, zato hrvaške oblasti razmišljajo o zaostrovanju ukrepov, tudi na področju nočnih klubov. Na drugi strani pa so napovedani množični protesti, če organizatorji dogodkov ne bodo prejeli priporočil, ki bodo omogočila festivalske in koncertne glasbene dogodke, saj je zaradi strogih ukrepov ogroženih 15 tisoč delovnih mest v hrvaški glasbeni industriji.

Število aktivnih okužb narašča – kaj bo, če se Hrvaška obarva rdeče?

Če državo uvrstijo na rdeči seznam, to prinese obvezno 14-dnevno karanteno za vse, ki vstopijo v Slovenijo – tako za državljane Slovenije kot za tujce z urejenim bivališčem v Sloveniji. Za vse, ki prihajajo iz teh držav, pa je dovoljen 12-urni tranzit skozi Slovenijo.

Vlada je sicer s 17. julijem na rdeči seznam uvrstila Črno goro in Luksemburg, Hrvaška pa zaenkrat še vedno ostaja na rumenem seznamu.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Spremembe pri vročanju karantenske odločbe

Ker je bilo vročanje karantenske odločbe prepočasno in premalo učinkovito, od danes naprej v veljavo stopa nov režim dela na meji – uslužbenci ministrstva za zdravje bodo te odločbe zgolj podpisovali, vročala pa jih bo policija. Proces vročanja karantenske odločbe naj bi trajal od 5 do 7 minut.

Bomo kmalu na karantensko odločbo čakali tudi, če prihajamo iz dopustovanja na Hrvaškem?

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja