Go to Top

Oranžni seznam – katere države so na njem?

Oranžni seznam držav za epidemiološko nevarnost okužbe z novim korona virusom pri Nizozemcih po novem vključuje tudi Hrvaško. Tako se je Hrvaška pri njih znašla v skupini, ki vključuje tudi Švedsko, Bolgarijo in Romunijo. Slovenija je za enkrat na rumenem seznamu. Kaj pomeni biti vključen na »oranžni seznam«?

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

V DATA d.o.o. svetujemo, da tako delodajalci kakor tudi zaposleni spremljate spreminjajoče se epidemiološke razmere. Le tako boste namreč lahko delodajalci v primeru odrejenih karanten pravočasno reorganizirali delovni proces, delavci pa se boste lahko morebitni karanteni izognili. Delodajalci, ali potrebujete pravno pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pišite našim pravnikom na data@data.si ali jih pokličite na 01 6001 528!

Informativni izračun plače

Oranžni seznam, rumeni in rdeči

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Nizozemci imajo svojo barvno epidemiološko letvico:

  • rumeni seznam: Če se država znajde na rumenem seznamu to pomeni, da je ta država že sprejela ukrepe za zajezitev širitve koronavirusa in imajo ti omejen vpliv na vsakodnevno življenje
  • oranžni seznam: Oranžni seznam pomeni občutno motnjo vsakodnevnega življenja, lahko pomeni celo omejitev potovanja.
  • rdeči seznam: V državo, ki je na rdečem seznamu je Nizozemska potovanja svojih državljanov prepovedala. Prav tako iz rdeče države ni mogoč vstop na Nizozemsko.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Oranžni seznam držav za Nizozemce pomeni 14 dni samoizolacije!

Potniki, ki se vračajo na Nizozemsko iz države, ki je vključena na oranžni seznam, so napoteni v 14 dnevno samoizolacijo. To velja na Nizozemskem tudi za prihod iz rdečih držav. Samoizolacija je na Nizozemskem v praksi lahko bodisi doma ali na začasni oziroma počitniški akomodaciji. Nizozemska za razliko od Slovenije tudi ne razlikuje ali ste v oranžno državo vstopili, ko je že spadala na oranžni seznam, ali se je na oranžni seznam uvrstila, ko ste v državi že bivali.

BRUTO NETO PLAČA

Kljub samoizolaciji lahko na Nizozemskem otroci obiskujejo šolo!

Samoizolacija na Nizozemskem pomeni, da morate ostati v bivalnih prostorih in ne smete sprejemati obiskov (razen zdravniških). V obdobju samoizolacije ne smete potovati. Samoizolacija preneha po 14 dneh le v primeru, da ne razvijete simptomov.

Za čas samoizolacije lahko opravljate delo le, če ga lahko opravljate na daljavo. Prepovedana je uporaba javnega potniškega prometa. Bivate lahko le z ostalimi člani gospodinjstva. Tudi pri tem morate skrbeti za minimalno distanco (1,5 metra). Obisk živilskih trgovin je omejen. V trgovino greste lahko le pod pogojem, da ne kažete nobenih simptomov. Lahko se gibate po svojem vrtu ali balkonu. Otroci stari do 12 let lahko obiskujejo šolo in izvajajo športne aktivnosti.

V primeru, da oseba začne kazati simptome, mora ostati v bivalnih prostorih. Priporočeno je takojšnje testiranje. Navkljub negativnem testu je zahtevana ohranitev samoizolacije za celotno 14 dnevno obdobje. V primeru pozitivnega testa se prične obdobje samoizolacije tudi za sopotnike in/ali družinske člane. Priporočena je vrnite v matično državo.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Tudi na Nizozemskem veljajo določene izjeme

Obdobje samoizolacije ni zahtevano za:

  • mednarodne potnike, ki Nizozemsko le prečkajo in ne zapustijo mednarodne potniške cone na letališču.
  • zdravstvene delavce, ki potujejo v okviru svojega dela,
  • dnevne migrante,
  • transportne delavce,
  • diplomate,
  • zaposlene ali povabljence mednarodnih organizacij,
  • pripadnike oboroženih sil,
  • humanitarne delavce,
  • pripadnike civilne zaščite.
  • pomorščake, ki so uradno zavedeni v evidenci plovila, a ne na komercialnih plovilih ali plovilih za plutje v prostem času.
  • družinske člane, a le v primeru obiskov zaradi smrtnih bolezni ali v primeru udeležbe na pogrebu.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja