Go to Top

Nadzor nad spoštovanjem karantene

Kako je z nadzorom karantenskih odločb?

Nadzor nad spoštovanjem karantenskih odločb, ki se izdajajo na mejnih prehodih je vroča tema pogovorov. Ljudi ne zanima samo kaj je v času karantene dovoljeno, ampak tudi na kakšen način in kako pogosto se izvaja nadzor.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Na našo pravno službo se obračajo podjetja, ki zaposlujejo delavce iz držav na rdečem seznamu (Srbija, BIH, Albanija…). Zanima jih kakšne pravne možnosti imajo in kako pravilno urediti delovno-pravna razmerja. Imate tovrstna vprašanja tudi vi? Pišite nam na data@data.si.

Informativni izračun plače

Na nadzor so osebe opozorjene ob odreditvi karantene

V skladu z Odlokom o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije se osebam, določenim z odlokom, odredi 14- dnevna karantena z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Hkrati ob odreditvi karantene osebe prejmejo ustna in pisna navodila. Navodila vsebujejo jasno dikcijo: “V celotnem obdobju trajanja karantene ne boste smeli zapuščati bivališča. Poskrbeti boste morali za oskrbo z življenjskimi potrebščinami, ki naj vam jih svojec/prijatelj dostavi pred zaprta vrata vašega bivališča. Če možnosti oskrbe s strani svojca/prijatelja ni, se obrnite na lokalno skupnost.” NIJZ pa je pripravil tudi podrobna navodila in priporočila za ravnanje v karanteni na stalnem oziroma začasnem naslovu.

Nadzor opravljen že pri več kot 3700 osebah!

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zaradi mnogih kršitev karantenskih odločb v preteklih mesecih se z Odlokom o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19 uvaja strog nadzor nad spoštovanjem karantene.

BRUTO NETO PLAČA

Zgolj v ponedeljek je bil nadzor opravljen pri 922 osebah. 161 oseb so inšpektorji obiskali že drugič. 32 oseb ni bilo na naslovih, v petih primerih se je to zgodilo že drugič. V devetih primerih dostop ni bil mogoč, v dveh primerih že drugič, v štirih primerih pa niso odprli vrat, v enem primeru se je to ponovilo. Tudi v naslednjih dneh in tednih bodo inšpektorji pospešeno izvajali nadzor. Obljubljajo, da bodo dnevno nadzor opravili tudi pri več kot 500 osebah.

Inšpektor vas lahko obišče tudi večkrat!

Po trenutnih podatkih naj bi bila karantena odrejena več kot 5000 osebam. Inšpektorji pa že napovedujejo večkraten nadzor. Kolikokrat vas bo inšpektor obiskal je prepuščeno njegovi presoji. Zagotovo pa vas bodo obiskali večkrat, če se v času ko se izvaja nadzor ne boste nahajali na naslovu, ki ste ga navedli oziroma nadzor ne bo mogoč, npr: ker ne boste odprli vrat.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Neuspešen nadzor

Za neuspešen nadzor se šteje, ko osebe ni naslovu, ki je naveden v odločbi o karanteni. V tem primeru inšpektorji policijo pisno obvestijo o sumu, da je oseba podala lažne podatke. Hkrati predlagajo, da se zoper takšno osebo ustrezno ukrepa v skladu s pristojnostmi.

Kazni za nespoštovanje karantene

Kazni za nespoštovanje karantenske odločbe so visoke. Predvidena kazen po zakonu o nalezljivih boleznih za kršitelje karantene oziroma osamitve znaša od 400 do 4.000 evrov. Koliko kazni so inšpektorji do sedaj spisali še ni znano.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja