Go to Top

Dosegljivost delavca med dopustom – vas delodajalec lahko pokliče?

Dosegljivost delavca – morate biti med dopustom dosegljivi za delodajalca?

Dosegljivost delavca med dopustom – morate delodajalcu biti na razpolago, ko ste na dopustu? Vas lahko kontaktira po telefonu ali elektronski pošti? Mimogrede, v našem podjetju Data ima tudi odlične pravne strokovnjake, ki so še posebej specializirani na področjih obligacijskega, gospodarskega ter delovnega prava! Če potrebujete pravno svetovanje, lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun dohodnine

Dosegljivost delavca med dopustom – kaj je določeno v pogodbi o zaposlitvi?

Delavec se s podpisom pogodbe o zaposlitvi zaveže, da bo določeno število ur svojega časa v tednu namenil temu, da bo delodajalcu na voljo ter opravljal delo v delovnem procesu. Za to bo prejel plačilo, upoštevati pa moral delodajalčeva navodila pod njegovim nadzorom. V pogodbi o zaposlitvi je lahko določeno, da mora delavec ob izrednih primerih opravljati tudi dodatno oz. nadurno delo. A zato mu pripada dodatno plačilo. Letni dopust je pravica delavca. Namenjen pa je za njegov počitek in rekreacijo. Izrablja pa se tako, da se upošteva potrebe delovnega procesa. Mimogrede, preberite tudi, da morajo do konca marca delodajalci odmeriti letni dopust!

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

pravno svetovanje

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Dosegljivost delavca med dopustom – kaj določa zakon glede dopusta?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) sicer določa obvezne dnevne in tedenske počitke. A letni dopust je skorajda edini način, da si delavec lahko zagotovi daljše neprekinjeno obdobje za počitek. Zakon določa, da se dopust lahko izrabi v več delih, mora pa en del trajati najmanj dva tedna. Delavcu za čas dopusta pripada nadomestilo plače, čas dopusta pa se tudi všteva v njegovo delovno obveznost.

Preberite tudi – Minimalna plača 2022 uradno 1074,43 evra!

Dosegljivost delavca med dopustom – da ali ne?

Drugi odstavek 137. člena ZDR-1 določa: »Delodajalec je dolžan izplačati nadomestilo plače v primerih odsotnosti z dela zaradi izrabe letnega dopusta, plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin, izobraževanja, z zakonom določenih praznikov in dela prostih dni in ko delavec ne dela iz razlogov na strani delodajalca.« To pomeni, da delavec med dopustom ne dela. Odstoten je z dela zaradi izrabe dopusta. Posledično ni vključen v delovni proces delodajalca in za čas dopusta ne izpolnjuje del in nalog iz delovnega razmerja. Prav tako ni pod nadzorom oz. navodili delodajalca. Iz tega lahko tudi sklepamo, da delodajalec nima pravice, da bi z delavcem lahko med dopustom komuniciral. Dosegljivost delavca med dopustom tako ni nujna. To pomeni, da se delavec ni dolžan odzivati na klice ali sporočila, ki so povezana z opravljanjem dela. V katerih okoliščinah pa lahko delodajalec pokliče delavca oz. mora ta biti dosegljiv na telefon? Na to vprašanje pa vam lahko pomagajo odgovoriti naši pravni svetovalci v okviru strokovnega svetovanja! Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja