Go to Top

Dodatna zaposlitev poleg polnega delovnega časa

Dodatna zaposlitev poleg polnega delovnega časa (tudi v  drugi državi Evropske unije)

Je dodatna zaposlitev poleg redne zaposlitve sploh možna? Polni delovni časa kot določa Zakon o delovnih razmerjih, ne sme biti daljši kot 40 ur na teden. Z zakonom ali kolektivno pogodbo se lahko določi kot polni delovni čas tudi delovni čas, ki je krajši od 40 ur na teden. Vendar ne manj kot 36 ur na teden. Zakon tudi dalje določa, da skupna delovna doba v enem letu ne sme presegati 12 mesecev. Kaj pa, če si delavec želi dodatno zaposlitev?  Na kakšen način in kje se lahko dodatno zaposli?

Izračunajte si plačo!

Dodatna zaposlitev v drugi državi članici EU

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Delavec, ki ima v Sloveniji že sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, si  lahko poišče dodatno zaposlitev  v drugi državi članici EU. To stori tako, da s tujim delodajalcem sklene pogodbo o zaposlitvi. Pri tem pa se mora prijaviti v zavarovanje in sicer na podlagi 113. V tem primeru delavec sam plačuje prispevke, ki mu nudijo prejem nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela, zaradi bolezni ali poškodbe pri delu in poklicnih bolezni. Pravice do zdravstvenih storitev in  povračila potnih stroškov pa se delavcu zagotavljajo iz zavarovanja do polnega delovnega časa, v katerega je prijavljen na podlagi 001.

Kakšen dodatek na delovno dobo vam pripada?

Če delavec dela za tujega delodajalca, mora od plače sam obračunati in plačati prispevke za socialno varnost. Prav tako pa je vsak davčni rezident Slovenije dolžan napovedati prihodke iz delovnega razmerja. Tudi  s tujim delodajalcem s posebnim obrazcem DOHZAP, ki je dostopen na spletni strani FURS.

pravno svetovanje

 

Zaposlitev za polni delovni čas in dopolnilno delo

Zaposleni, ki dela polni delovni čas, sme izjemoma skleniti pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom z drugim delodajalcem. Vendar v obsegu največ osem ur na teden. Za takšno delo mora predhodno dobiti soglasje delodajalca, pri katerem je zaposlen s polnim delovnim časom. Dopolnilno delo lahko delavec opravlja le, če gre za opravljanje deficitarnih poklicev. Lahko tudi v primerih opravljanja  opravljanje vzgojno-izobraževalnih, kulturno umetniških in raziskovalnih dejavnosti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodatna zaposlitev poleg polnega delovnega časa in popoldanski s.p.

Če je delavcu motivacija za delo preko polnega delovnega časa večji prihodek, naj razmisli o opravljanju dejavnosti v okviru popoldanskega s.p. V tem primeru ne gre za tipično zaposlitev, ki presega polni delovni čas. Kljub temu pa je rezultat enak – delavec opravlja delo v večjem obsegu ur, hkrati pa mu pripada višje izplačilo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja