Go to Top

Delovno aktivnih oseb ponovno rekordno število!

Delovno aktivnih oseb več kot 920 tisoč

Delovno aktivnih oseb v maju je bilo 920.085. To pomeni, da je gre za nov rekord, od kar se spremlja podatke glede delovno aktivnih oseb.

Ustanovitev d.o.o. je enostavna in hitra!

Število delovno aktivnih oseb se še povečuje

V primerjavi z letošnjim aprilom se je število delovno aktivnih oseb povečalo za približno 1800 oz. 0,2%. Številka je bila 920.085. Od teh je bilo zaposlenih 822.639 delovno aktivnih oseb. Samozaposlenih pa je bilo 97.446. Med samozaposlenimi je bilo največ samostojnih podjetnikov posameznikov, in sicer 71.047. V kolikor bi tudi vi želeli ustanoviti s.p., lahko to storite na naši DATA točki! Od samozaposlenih je bilo še 6282 oseb, ki opravljajo poklicno dejavnost ter nekaj več kot 20 tisoč kmetov.

Informativni izračun plače opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Delovno aktivnih oseb – več je moških

Kot že omenjeno, je bilo konec maja delovno aktivnih oseb več kot 920 tisoč. Moških je bilo približno 505.400, žensk pa okrog 414.700. Število delovno aktivnih žensk se je (v primerjavi z aprilom) najbolj povišalo v dejavnosti gostinstvo. In sicer je številka dvignila za približno 400, na okoli 21.800. Število delovno aktivnih oseb moškega spola pa se je najbolj dvignilo v dejavnosti gradbeništvo (za več kot 200 na približno 66 tisoč), so še pokazali podatki Sursa.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Število delovno aktivnih oseb iz tujine – velik delež v gradbeništvu

Tuji delavci v Sloveniji predstavljajo osmino delovno aktivnih. Ena izmed dejavnosti, kjer je precejšen delež tujih delovno aktivnih oseb, je gradbeništvo. Maja je bilo v tej dejavnosti delovno aktivnih oseb nekaj več kot 72 tisoč. Nekaj več kot polovica je bila slovenskih državljanov (54,3%). Sledili pa so državljani Bosne in Hercegovine (22,9 %) ter Kosova (13,7 %). Mimogrede, v našem podjetju Data nudimo tudi storitve za tujce. Med drugim lahko pomagamo pri pridobitvi delovnih dovoljenj. V kolikor bi potrebovali naše storitve, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na [email protected] za ponudbo.

Preberite tudi – Koliko znašajo prispevki za s.p. v letu 2022?

Število delovno aktivnih oseb se je povečalo v večini dejavnosti

V primerjavi z aprilom se je število delovno aktivnih povečalo skoraj v vseh dejavnostih. Izjema so bile finančne in zavarovalniške dejavnosti, rudarstvo ter druge raznovrstne poslovne dejavnosti. Najbolj je število delovno aktivnih oseb naraslo v gostinstvu, in sicer za 1,5 % (na približno 37.900). Nazadnje je bilo število delovno aktivnih v tej dejavnosti višje decembra 2019 – se pravi pred začetkom epidemije covida-19.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja