Go to Top

Število samostojnih podjetnikov v oktobru večje kot v septembru!

Število samostojnih podjetnikov narašča!

Število samostojnih podjetnikov, ki so se registrirali v mesecu oktobru je bilo za 6 odstotkov več kot v mesecu septembru, navaja register podjetij Ajpes. V mesecu oktobru se je število samostojnih podjetnikov povečalo za 2016. Podjetniška aktivnost se torej nadaljuje tudi v zadnjem četrtletju tega leta. Tudi vi razmišljate, da bi stopili v podjetniške vode? Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si in si rezervirajte termin za registracijo podjetja (s.p. ali d.o.o.).

Ustanovitev podjetja

Število samostojnih podjetnikov in dejavnosti, ki jih registrirajo

Najbolj “popularne” dejavnosti, ki jih registrirajo podjetniki, ki postopek registracije s.p. opravijo na DATA točki so: programiranje, prodaja prek spleta, gradbene storitve, organizacija dogodkov, trgovina, oddaja nepremičnin, oblikovalske storitve, arhitektura in poslovne storitve. Na DATA točki referenti pomagamo pri pripravi dokumentov tako za ustanovitev s.p. kot tudi dopolnilne dejavnosti – popoldanskega s.p. V zadnjem obdobju opažamo, da se veliko posameznikov odloči stopiti na podjetniško pot z dopolnilno dejavnostjo. Popoldanski s.p. (tudi “popoldanc“) za začetek prinaša manjše stroške poslovanja. Taki podjetniki se pred samozaposlitvijo običajno odločijo preveriti, ali trg sploh zanimajo njihovi izdelki oziroma storitve.

Izračunajte si vašo plačo!

Kaj je lahko razlog, da se veča število samostojnih podjetnikov?

Eden od razlogov je zagotovo ta, da se bližajo najbolj tržni dnevi v letu in marsikdo razmišlja, da bi ta čas lahko dodatno zaslužil z opravljanjem samostojne dejavnosti. Posebej pozorni morajo biti podjetniki pri izboru dejavnosti, ki jih bodo registrirali ob vpisu v register podjetij. Pri izboru dejavnosti in pogojih za opravljanje le-teh so jim lahko v pomoč podjetniški svetovalci podjetja DATA.

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Odprtje sp za polovični delovni čas, obstaja tudi ta možnost?

Na kaj morajo podjetniki paziti, ko se pripravljajo na registracijo s.p.?

Poleg pazljive izbire dejavnosti, morajo razmisliti tudi o datumu ustanovitve s.p. Prvi možni datum za vpis v register podjetij je naslednji dan od dneva, ko opravljajo postopek registracije na DATA točki oziroma katerikoli datum (ne glede na to ali je dela prost dan) 30 dni v naprej. Če torej s.p. kandidira na razpis, podpisuje pogodbe o poslovnem sodelovanju, najema poslovni prostor in podobno, potem mora najprej ustanoviti podjetje ter pridobiti matično številko podjetja. Nato pa kot fizična oseba z dejavnostjo, podpisuje pogodbe s poslovnimi partnerji. Razmisliti morajo o naslovu podjetja in o izjavi lastnika objekta za poslovni naslov, če sami niso lastniki lokacije, kjer bo poslovni naslov podjetja. Prav tako se morajo odločiti, na kakšen način bodo vodili računovodstvo svojega podjetja.

Preberite tudi – Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

Bo število samostojnih podjetnikov raslo do konca leta?

Glede na pretekla leta, se lahko zgodi, da se bo število samostojnih podjetnikov večalo do konca leta, saj mnogi že v decembru registrirajo podjetje z datumom začetka poslovanja na prvi dan prihodnjega leta. Podjetniki! Če nameravate registrirati svoje podjetje vas podjetniški svetovalci podjetja DATA vabijo na individualni posvet pred registracijo podjetja. Po posvetu lahko opravite postopek registracije s.p. ali ustanovitve d.o.o. skupaj z referentom DATA točke, ki vam bo pomagal pri postopku. Zadržali se boste 1 uro in uredili vse na enem mestu in ob enem obisku. Za več informacij lahko pokličete na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja