Go to Top

Dejavnosti s.p. so različne, katere so najbolj »popularne«?

Dejavnosti s.p.

Dejavnosti s.p., ki jih podjetnik vpiše ob registraciji s.p. na DATA točki so zbrane v dokumentu, ki se imenuje Standardna klasifikacija dejavnosti 2008. Gre za obsežen dokument na 192 straneh, ki na statističen način po skupinah in poglavjih razdeli šifre dejavnosti, ki se jih lahko opravlja v okviru podjetniške aktivnosti. Imate pred odprtjem s.p. (ali d.o.o.) še kakšna vprašanja? Obrnite se na naše podjetniške svetovalce! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin svetovanja!

Ustanovitev podjetja

Katere dejavnosti s.p. v zadnjem času prevladujejo?

Dejavnosti s.p., ki jih podjetniki v zadnjem času najraje vpišejo med svoje dejavnosti podjetja, so zelo različne. Na DATA točki pa opažamo, da v zadnjem času prednjačijo spletna prodaja, računalniško programiranje, oblikovanje, aranžerstvo, dekoraterstvo, inštaliranje električnih naprav in napeljav in kurirske storitve (dostava blaga na dom).

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Dejavnosti s.p. v Standardni klasifikaciji dejavnosti

Standardna klasifikacija dejavnosti iz leta 2008 je obširen dokument. Je nekoliko zastarel in ne zajema trendov ter novih aktivnosti, ki se jih lotevajo mladi start up podjetniki. Šifre dejavnosti so v SKD 2008 prav neverjetno razdrobljene. Tako ima trgovina na debelo in trgovina na drobno nanizanih 86 posamičnih dejavnosti, ozko specificirane na prodajo določenega blaga. V preteklosti se je dogajalo, da je na registracijo prišel podjetnik, ki je registriral s.p. za opravljanje dejavnosti prodaje v trafiki. SKD 2008 je strukturirana tako, da je bilo potrebno pri postopku registracije izbrati dejavnosti s.p. posebej za vsak artikel, ki je običajno na voljo v trafiki. Spet drugič smo se morali referenti DATA točke obrniti na Statistični urad RS, za določitev dejavnosti rudarjenja in trgovanja s kriptovalutami. Zato podjetniki, če se izgubljate med obsežnim dokumentom, ko iščete prave dejavnosti s.p., ne izgubljajte časa! Za pomoč pri določitvi pravih dejavnosti za vaše podjetje, smo vam na voljo podjetniški svetovalci podjetja DATA. Pokličete nas lahko na 01/600-1530!

Preberite tudi – Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Obstaja več vrst dejavnosti s.p v SKD

Dejavnosti v Standardni klasifikaciji se delijo na regulirane dejavnosti, neregulirane dejavnosti in obrtne dejavnosti. Če za neregulirane dejavnosti velja, da za opravljanje le-teh ni potrebno izpolnjevati posebnih pogojev (izobrazba, certifikati, koncesije) pa regulirane dejavnosti lahko opravljajo podjetniki le in ko izpolnijo pogoje za opravljanje reguliranih dejavnosti. Primer regulirane dejavnosti je lahko dejavnost turističnih agencij za katero je potrebno pridobiti licenco in izpolnjevati še druge na primer kadrovske in prostorske pogoje. Pri obrtnih dejavnostih pa je potrebno pridobiti obrtno dovoljenje pred začetkom opravljanja dejavnosti. Obrtne dejavnosti s.p. lahko opravlja le, če izpolnjuje pogoje glede izobrazbe oziroma, če nosilec dejavnosti zaposli osebo z ustrezno izobrazbo in pridobi zanj obrtno dovoljenje.

Preberite tudi – Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja!

Dejavnosti s.p. in prijava podatkov za AJPES

Dejavnosti s.p. se navedejo pri postopku registracije s.p. na DATA točki na obrazcu prijave podatkov za vpis samostojnega podjetnika. Ob registraciji s.p. se priporoča navesti dejavnosti s.p., ki jih bo podjetnik začel opravljati ob odprtju podjetja. Dejavnosti s.p. je lahko več in lahko so različne dejavnosti. Vse tiste, s katerimi bi podjetnik začel poslovati in za katere bo strankam izstavil račun. Še po ustanovitvi s.p. lahko podjetnik dodaja ali briše dejavnosti s.p. Če podjetnik izstavi račun za dejavnost, ki je nima med svojimi dejavnostmi podjetja potem se šteje, da opravlja delo na črno, kar pa ni dovoljeno in je kaznivo. Pri dodajanju dejavnosti podjetnikom pomagajo referenti DATA točke. Sprememba dejavnosti s.p. je hiter in enostaven postopek. Nove dejavnosti s.p. so v nekaj dneh vidne v registru AJPES in zanje lahko podjetnik izstavi račun stranki.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja