Go to Top

Veste, kaj je start up podjetje?

Start up podjetje je novoustanovljeno podjetje, ki skuša uspeti z inovativno idejo ali produktom. Največkrat gre za majhno podjetje, ki ima natančno zasnovano kratkoročno strategijo uspeha. Pri poslovanju upa na visok zaslužek s prodajo svojih storitev ali produktov, ki sicer ne obstajajo nikjer drugje na trgu.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Hobi, ki ga opravljate z veseljem in strastjo, lahko spremenite v svoj posel in si sami ustvarite službo, v kateri boste počeli tisto, kar vas najbolj osrečuje. Na izobraževanju vam svetujemo, kako se tega lotiti tako, da boste s hobijem vsaj nekaj zaslužili.

Več informacij

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti start up podjetja imenuje zagonska podjetja. A tudi po njihovem mnenju se bo angleški izraz za start up podjetje obdržal, saj se pojavlja tako v pogovornih kot tudi v formalnih oblikah.

Google in Facebook prvotno kot start up podjetja

Za start up podjetje je značilno, da ustanovitelji želijo ustvariti in ohraniti sproščeno delovno vzdušje, saj naj bi to prispevalo k boljšemu načinu poslovanja. Takšen pristop sta na začetku zagovarjali tudi podjetji Google in Facebook, ki pa sta termin start up že zdavnaj prerasla. Uspešnost takega podjetja je odvisno od financiranja in količine sredstev, ki jih ima podjetje na začetku poslovanja.

start up podjetje

Start up podjetje se od drugih podjetij razlikujejo tudi po tem, da raziskuje povsem nove poslovne modele ter skušajo prodreti na nova tržišča, ki so bila do sedaj neraziskana.

Start up podjetja v Sloveniji

Če želite v Sloveniji odpreti start up podjetje, boste verjetno najprej registrirali podjetje po Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1). To lahko storite tudi na točki Vem podjetja DATA.

Slovenska start up podjetja so do sedaj zbrala 120 milijonov evrov, skoraj polovico (55 milijonov evrov) so zbrali zgolj v letu 2014. Po podatkih Slovenskega startup ekosistema (SSE) se te številke vsako leto podvojijo. Skupaj naj bi bila slovenska zagonska podjetja vredna okoli 552 milijonov evrov. Samo v letu 2013 naj bi v Sloveniji delovalo 147 start up podjetij, ki so zaposlovala okrog 1.400 ljudi.

Slovenska start up podjetja so zbrala vsaj 120 milijonov evrov, njihova skupna vrednost je 552 milijonov evrov. 

Klikni in deli

Mnoga slovenska start up podjetja so v zadnjih nekaj letih zbirala sredstva z množičnim financiranja. O tovrstnem zbirajo sredstev smo pisali v prispevku Veste, kaj je množično financiranje?. Če pa se želite seznaniti s tveganji in slabostmi tovrstnega način financiranja, pa si o teh lahko preberite tukaj. Po podatkih SSE so tovrstna podjetja uspela s pomočjo tujega financiranja, kljub temu pa se po številu podjetij in zbranimi sredstvi ne moremo primerjati z nekaterimi konkurenčnimi državami kot so Švica, ZDA ali Singapur.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja