Go to Top

Delavci, ki delajo ponoči – kakšne so pravice in omejitve?

Delavci, ki delajo ponoči

Delavci, ki delajo ponoči imajo zakonsko določene nekatere pravice. Te opredeljuje ZDR-1. Kaj se sploh šteje za nočno delo? Imajo delavci, ki delajo ponoči kakšne omejitve? Mimogrede, delovnopravna zakonodaja je tudi področje, kjer vam lahko svetujejo naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Odprtje s.p. lahko opravite na naši DATA točki!

Delavci, ki delajo ponoči – kaj sploh je nočno delo?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) opredeljuje nočno delo kot delo v času med 23. in 6. uro naslednjega dne. V kolikor je z razporeditvijo delovnega časa določena nočna delovna izmena, se za nočno delo šteje osem nepretrganih ur v času med 22. in 7. uro naslednjega dne. Delodajalec mora na zahtevo inšpektorata za delo posredovati podatke o nočnem delu. Potrebno je opredeliti naslednje:

  • delavci, ki delajo ponoči več kot tretjino delovnega časa (število);
  • delavci, ki delajo ponoči na delovnem mestu, na katerem iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za poškodbe ali zdravstvene okvare (število);
  • delavci, ki delajo ponoči ločeno po spolu (število);
  • časovna opredelitev nočne izmene.

Informativno si izračunajte vašo plačo!

Pravice, ki jih imajo delavci, ki delajo ponoči

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 151. členu opredeljuje tudi pravice, ki jih imajo delavci, ki delajo ponoči. Delavci, ki delajo ponoči vsaj tri ure svojega delovnega časa oz. delavci, ki delajo vsaj tretjino polnega letnega delovnega časa, imajo pravice do posebnega varstva. V kolikor bi se delavcu, ki dela ponoči (po mnenju izvajalca medicine dela), oblikovanem ob upoštevanju osebnega zdravnika, zaradi takega dela lahko poslabšalo zdravstveno stanje, ga mora delodajalec zaposliti na ustrezno delo podnevi.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

pravno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Delavci, ki delajo ponoči imajo tudi pravico do daljšega dopusta

Delodajalec mora delavcem, ki delajo ponoči zagotoviti tudi nekatere dodatne pravice. Ena izmed njih je daljši dopust. Zakon ne določa dolžine dopusta, ampak je ta določena v kolektivnih pogodbah ali v pogodbi o zaposlitvi. Prav tako mora delodajalec zagotoviti ustrezno prehrano med delom ter strokovno vodstvo delovnega oz. proizvodnega procesa (to je vezano na nočno izmeno in ne vsako nočno delo). Seveda pa delavcem, ki delajo ponoči, pripada tudi dodatek za nočno delo.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Delavci, ki delajo ponoči – kaj še velja?

Če je delo organizirano v izmenah in vključuje tudi nočno izmeno, mora delodajalec zagotoviti njihovo periodično izmenjavo. Delavci, ki delajo ponoči, lahko eno izmeno delajo ponoči najdlje en teden. Če je delo tako organizirano, smejo delavci, ki delajo ponoči, s pisnim soglasjem delati ponoči tudi daljše časovno obdobje. Ne sme pa delodajalec na nočno delo razporediti delavca, ki nima urejenega prevoza na delo in z dela.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Kaj pa omejitve dela ponoči?

ZDR-1 v 152. členu določa tudi omejitve dela ponoči. Delovni čas nočnega delavca v obdobju štirih mesecev ne sme trajati povprečno več kot osem ur na dan. Več kot osem ur na dan pa ne sme trajati tudi delovni čas nočnega delavca, ki dela na delovnem mestu, na katerem iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za poškodbe ali zdravstvene okvare.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja