Go to Top

Prevoz na delo – se bo povračilo stroškov vendarle zvišalo?

Prevoz na delo – predlog, da bi se povračilo stroškov zvišalo

Prevoz na delo ob vse višjih cenah pogonskih goriv za zaposlene predstavlja čedalje višje stroške. Minister za finance je v obravnavo na vlado poslal predlog, s katerim bi se zvišala meja obdavčitve povračila stroška prevoza na delo. Mimogrede, v našem podjetju Data že več kot 30 let deluje računovodski servis Data! V kolikor bi potrebovali naše storitve, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na [email protected].

Na DATA točki lahko odprete s.p. ali d.o.o.! Pokličite 01/600-1530!

Bo prevoz na delo plačan več?

Finančni minister je na vlado poslal predlog, s katerim bi lahko bil prevoz na delo plačan več. Predlog predvideva, da bi se zvišala meja obdavčitve povračila stroška prevoza na delo. Delodajalci sicer praviloma ne povrnejo več od maksimalnega zneska stroškov prevoza, ki še ni obdavčen. Vlada bi tako naj po predlogu ministra za finance na eni od prihodnjih sej vlade obravnavala predlog spremembe uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Predlaga se dvig ranga za obdavčitev za kilometrino (oz. prevoz na delo):

  • povračilo za strošek za prevoz na delo in z dela z 0,18 na 0,21 evra na kilometer;
  • povračilo stroška prevoza na službeni poti z 0,37 evra na 0,43 evra na kilometer.

Po navedbah v predlogu bi naj nova ureditev začela veljati že s 1. julijem.

Opravite informativni izračun plače!

računovodsko svetovanje

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Prevoz na delo bi moral biti še višji, opozarjajo sindikati

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je že večkrat opozorila, da bi se moral prevoz na delo oz. stroški prevoza na delo povišati. Z zvišanjem se sicer strinjajo, a se jim zdi znesek na »prvi pogled prenizek«. Že večkrat so opozorili, da delodajalci delavcem praviloma ne povrnejo več od maksimalnega neobdavčenega zneska povračila. Pri tem še poudarjajo, da se zneski, ki določeni v zgoraj omejeni uredbi, niso spremenili že od leta 2008. Gorivo pa se je od takrat podražilo za več kot 30 odstotkov.

Kako iz bruto plače dobimo neto plačo?

Prevoz na delo – lahko se plača kilometrina ali nadomestilo v višini vozovnice za javni promet

Prevoz na delo oz. povračilo stroškov prevoza lahko delodajalci v Sloveniji povrnejo s plačilom kilometrine ali pa z nadomestilom v višini vozovnice za javni promet. To pomeni, da, če se bo povračilo stroškov za prevoz na delo (kilometrina) povišalo oz. se bo zvišala meja obdavčitve, bo to vplivalo le na tiste, ki prejemajo povračilo stroškov po kilometrini. Ne pa tudi za tiste, ki prejemajo nadomestilo v višini vozovnice za javni promet. Je pa višina stroškov za prevoz na delo odvisna tudi posamezne kolektivne pogodbe, ki zavezuje delodajalca.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja