Go to Top

Delavci iz tujine – rekordno število vlog za dovoljenja!

Delavci iz tujine – lani rekordnih 54.000 vlog, letos bo padel nov rekord

Delavci iz tujine so julija letos predstavljali več osmino delovno aktivnih v Sloveniji. Na Zavodu RS za zaposlovanje do konca leta pričakujejo rekordno število vlog za delovna dovoljenja.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Delavci iz tujine – številka vlog bo letos čez 60 tisoč

V letu 2021 je ZRSZ prejel 54 tisoč vlog, letos bo ta številka zagotovo še višja. Pričakuje se okrog 63 tisoč vlog, kar bi pomenilo nov rekord. Delavci iz tujine so za slovenske delodajalce zanimivi, ker domačih primanjkuje. Septembrska brezposelnost je bila namreč rekordno nizka. ZRSZ velik naval tujih delavcev pripisuje tudi velikemu strukturnemu neskladju na trgu dela. Lani je Zavod izdal 46.264 delovnih dovoljenj in soglasij k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo v Sloveniji. Letos bi naj po pričakovanjih pozitivno razrešili okrog 55 tisoč vlog. Mimogrede, tudi pri nas na DATI nudimo storitve za tujce. Ne le, da jim pomagamo pri ustanovitvi podjetij v Sloveniji, nudimo tudi pomoč pri postopkih za dovoljenja za bivanje in delo v Republiki Sloveniji, ki jih potrebujejo delavci iz tujine. Še podrobneje lahko naše storitve za tujce spoznate v pogovoru z našo referentko Aljo Arko. V kolikor potrebujete našo pomoč, pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za ponudbo.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite še – EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

Največ izdanih dovoljenj za gradbeništvo

Po podatkih ZRSZ je bilo največ delovnih dovoljenj in soglasij letos doslej izdanih delodajalcem iz gradbeništva (skoraj 40 % vseh). Delavci iz tujine, za katere so delodajalci še pridobivali delovna dovoljenja, so prevladovali v predelovalnih dejavnostih, prometu in skladiščenju, gostinstvu in trgovini. Kateri poklici pa so bili najbolj iskani oz. so delovna mesta zasedli delavci iz tujine? Na prvem mestu je poklic zidarja (skoraj 8000 izdanih dovoljenj). Sledili pa so vozniki tovornjakov in vlačilcev, varilci, delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah ter elektroinštalaterji. Tudi v prihodnjih letih se pričakuje, da bodo delavci iz tujine »zaželeni« pri slovenskih delodajalcih. Če bi tudi vi potrebovali pomoč pri zaposlovanju tujcev, se obrnite na naš oddelek za tujce. Pišite nam na data@data.si.

Preberite tudi – Je znanje slovenskega jezika pogoj za dovoljenje za bivanje?

Delavci iz tujine predstavljajo več kot osmino delovno aktivnih

Delavci iz tujine so po podatkih Sursa konec julija v Sloveniji predstavljali več kot osmino vseh delovno aktivnih (13,3 odstotka). In sicer je bila ta številka 122.900. Od tega je bilo slabih 17 tisoč oseb iz držav EU in skoraj 106 tisoč oseb iz t.i. tretjih držav.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja