Go to Top

DDV v frizerskem salonu

DDV v frizerskem salonu 9,5 % ali 22 %

DDV v frizerskem salonu se obračuna glede na opravljeno storitev ali drug promet. Pred kratkim smo pisali o znižani stopnji DDV in skladno s Prilogo I Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) so frizerske storitve obdavčene po stopnji 9,5 odstotkov. V kolikor pa frizer stranki proda še šampon, pa seveda to ni frizerska storitev zato obračuna DDV po stopnji 22 odstotkov.

Obračunajte si plačo!

Frizerska dejavnost po SKD

Potrebujete zanesljivo davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Nižja stopnja DDV v frizerskem salonu se lahko uporabi za frizerske storitve, ki so v standardni klasifikaciji dejavnosti opredeljene pod šifro S/96.021. V opisu je dodano, da sem spada: umivanje las, umivanje las, striženje, česanje, barvanje, kodranje in ravnanje las ter podobne storitve in brivske storitve, prirezovanje brade. Za vse navedeno se DDV v frizerskem salonu obračuna po stopnji 9,5 odstotkov.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Sicer Slovenski statistični urad pod to šifro uvršča tudi:

  • Frizerski salon
  • Frizerka – storitve
  • Barvanje trepalnic
  • Podaljševanje las
  • Organiziranje otroških zabav, s friziranjem in lakiranjem za deklice – če se bodo na zabavah opravljale frizerske storitve proti plačilu
  • Vstavljanje, odstranjevanje, oblikovanje, vzdrževanje lasnih vstavkov, nadomestkov
  • Oblikovanje in barvanje obrvi

Frizerska dejavnost spada med tako imenovane obrtne dejavnosti, kar pomeni, da je potrebno ob izpolnitvi določenih pogojev pridobiti obrtno dovoljenje in se vpisati v obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Frizerska dejavnost se pravilom opravlja v frizerskem salonu. Izjemoma na domu strank in drugih prostorih (npr. v domu za ostarele), vendar dela na terenu ni mogoče registrirati.

računovodsko svetovanje

DDV v frizerskem salonu – izdaja računov

V frizerskem salonu je običajno, da se plačujejo storitve z gotovino ali plačilno kartico. Glede na določbe Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) je zato potrebno vsak račun davčno potrditi, fiskalizirati. Večinoma se frizerski saloni odločijo za programsko rešitev (software), ki jim omogoča poleg davčne blagajne še druge rešitve, npr. rezervacije terminov, vodenje zalog itd. V davčni blagajni je potrebno nastaviti kateri DDV v frizerskem salonu se bo zaračunaval za katere storitve. Na izdanem računu kupcu mora davčni zavezanec, frizer, seveda prikazati pravilno stopnjo in znesek DDV, ki ga plača stranka. Prikazan DDV v frizerskem salonu, na izdanem računu, se prijavi v obračun DDV in posledično plača v proračun. Tisti frizerski saloni, ki niso identificirani za namene DDV. Takrat DDV v frizerskem salonu ni zaračunan stranki niti ni poročan in ni plačan.

Regres za upokojence 2021

Primer vsebine računa (davčni zavezanec za DDV)

Stranka je prejela račun z DDV v frizerskem salonu, s spodnjo specifikacijo:

Umivanje las                     5,00 evrov

Striženje las                       35,00 evrov

Sušenje-fen                      18,00 evrov

Maska za obnovo las     30,00 evrov

Skupaj za plačilo              88,00 evrov

Želim se prijaviti na e-novice

Osnova 52,97 evrov DDV 9,5 % 5,03 evrov

Osnova 24,59 evrov DDV 22 % 5,41 evrov

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja