Go to Top

Davek na premoženje

Davek na premoženje obremenjuje lastnike nepremičnin, poleg tega pa so ti zavezanci tudi za plačilo Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).

Informativni izračun plače

Podjetje DATA d.o.o. razpolaga s strokovnimi davčnimi svetovalci, ki so Vam na voljo!

Nape podjetje je na trgu prisotno že tri desetletja in v tem času smo skušali prilagoditi in razširiti našo ponudbo storitev na vse kar je povezano s poslovanjem podjetij in samostojnim podjetnikov. V ta namen nudimo tudi strokovna davčna in pravna svetovanja.

Pišite nam z opisom Vaše situacije na data@data.si in poslali Vam bomo našo ponudbo za posvet pri strokovnjaku!

Informativni izračun dohodnine

 

Kaj obsega davek na premoženje?

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Davek na premoženje plača lastnik ali uživalec nepremičnine. Plačujejo ga fizične osebe, ki imajo v lasti stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže ali prostore za počitek ali rekreacijo. Napoved s katero se odmeri davek na premoženje, mora zavezanec vložiti v roki 15 dni od nakupa nepremičnine ali pridobitve uporabnega dovoljenja za nepremičnino.

Osnova za davek na premoženje je vrednost stavbe ali prostora, FURS pa zato 1x letno izda plačilni nalog za plačilo davka od premoženja.

DAVEK NA KAPITALSKI DOBIČEK SE 01.01.2022 SPREMINJA

Komu pripada plačan davek na premoženje?

Davek na premoženje pripada občini, v kateri se nahaja nepremičnina, na podlagi vrednosti katere, se odmeri plačilo davka. Zavezanec mora nakazilo izvesti na davčni podračun občine, enako kot pri plačilu NUSZ.

Informativni izračun– Avtorska in podjemna pogodba

V katerih primerih se davek na premoženje ne plača?

Če stanovanjska površina stavbe, v kateri ima davčni zavezanec in njegova družina stalno prebivališče, meri manj kot 160 m2, se davek na premoženje ne odmeri.

Začasno pa se plačilu davka na premoženje lahko izognejo tudi prvi lastnikih novih stanovanj in hiš, vendar le za obdobje prvih 10 let. Za prvega lastnika se šteje tudi tisti, ki je takšno stavbo podedoval, vendar le v obsegu pravic, ki jih je imel prvi lastnik. Oprostitev plačila davka lahko zavezanec doseže tako, da najkasneje do 31. januarja odda vlogo za oprostitev plačila davka na premoženje.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

 

Pravni nasvet

Želim se prijaviti na e-novice

Davek na premoženje – vloga za oprostitev plačila

FURS za podajo vloge ne predpisuje uporabe posebnega obrazca, niti ni za oddajo te vloge potrebno kvalificirano digitalno potrdilo. Vlogo je potrebno nasloviti na finančni urad, kjer se nahaja nepremičnina, ki je predmet obdavčitve. V vlogi pa je potrebno navesti za identifikatorje nepremičnine, za katero zahtevate oprostitev plačila davka in vaše podatke.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja