Go to Top

Vrednotenje nepremičnin – interventna zakonodaja prestavlja roke

Vrednotenje nepremičnin – kdaj boste prejeli nove vrednosti?

Vrednotenje nepremičnin, ki predstavlja večnamenski sistem, se je pričelo 1. oktobra 2019. 1. aprila 2020 naj bi lastniki nepremičnin prejeli nove vrednosti nepremičnin, a jih niso. Državni zbor je z interventno zakonodajo še enkrat prestavil rok za množično vrednotenje nepremičnin. Posplošene vrednosti nepremičnin naj bi se tako javno pričele izkazovati šele 1. januarja 2021.

Informativni izračun plače

Kupujete ali prodajate nepremičnino, pa niste prepričani, ali je vaša pogodba pravilno sestavljena? Pravniki v podjetju Data d. o. o. vam bodo pri tem znali svetovati. Poleg tega vas bodo naši davčni svetovalci opozorili tudi na davčne posledice, ki jih imata nakup in prodaja nepremičnine. Pišite nam na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Vrednotenje nepremičnin – interventna zakonodaja prestavlja roke

Vrednotenje nepremičnin se je začelo 1. oktobra 2019, ko je Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS) pričela z razgrnitvijo predloga modelov za vrednotenje nepremičnin in objavo poskusnih izračunov vrednosti nepremičnin. Lanskoletna časovnica postopkov na GURS je nato predvidevala, da imajo lastniki nepremičnin do 15. novembra istega leta čas za podajo mnenj in pripomb na predlog modelov vrednotenj. Finale vseh teh aktivnosti je bil 1. april 2020, ko naj bi lastniki nepremičnin prejeli nove vrednosti svojih nepremičnin. Pa jih niso. Državni zbor je na seji 15. oktobra 2020 sprejel Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), s katerim se še enkrat prestavljajo roki na področju množičnega vrednotenja nepremičnin.

pravno svetovanje

Množično vrednotenje nepremičnin

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V Sloveniji obstaja 6,5 milijona nepremičnin in od sredine leta 2006 smo uvedli sistem množičnega vrednotenja nepremičnin. Laiki sistem premalo poznamo in ga največkrat povezujemo z davkom, ki ga bo potrebno plačati, potem, ko nam bo država ovrednotila nepremičnino. Stroka pa trdi, da je sistem množičnega vrednotenja nepremičnin zasnovan kot večnamenski sistem, ki bo uporaben za javne namene (odmera davkov, preverjanje upravičenosti do pravic iz javnih sredstev, določanje odškodnine v primerih razlastitev…), za druge javne namene (za statistične analize, za ocenjevanje nepremičnega premoženja v lasti države…) in za druge zasebne in poslovne namene (banke, sodišča, cenilci…).

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Vrednotenje nepremičnin v novem zakonu

ZZUOOP vrednotenje nepremičnin ureja v dveh členih:

  • v 29. členu ureja informativno izkazovanje podatkov o posplošeni vrednosti nepremičnin, določenih na dan 26. marca 2020, za potrebe sociale
  • v 30. členu določa prestavitev rokov javnega izkazovanja podatkov evidence vrednotenja in uveljavljanja posebnih okoliščin.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kdaj bodo na voljo novi podatki?

GURS na svoji spletni strani pojasnjuje, da se bodo novo določene posplošene vrednosti nepremičnin začele javno izkazovati šele 1. januarja 2021. V januarju 2021 bo Geodetska uprava vsem lastnikom nepremičnin po pošti posredovala zbirna potrdila o novih pripisanih vrednostih nepremičnin. Od 1. januarja 2021 dalje pa bo možno tudi vlaganje vlog za uveljavljanje posebnih okoliščin. Do takrat pa Geodetska uprava začasno ukinja zagotavljanje vsebinske pomoči lastnikom nepremičnin.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja