Go to Top

Cestnina v Nemčiji: povračilo stroškov za tovorna vozila

Cestnina na nemških avtocestah ni predvidena za osebne avtomobile, avtobuse in nekatere druge skupine vozil. K njenemu plačilu pa so zavezana tovorna vozila. Ker nemška cestnina za tovornjake po razsodbi Evropskega sodišča ni v skladu z evropsko zakonodajo, lahko podjetja zaprosijo za povračilo stroškov. Katere pogoje morate izpolnjevati?

Informativni izračun plače

Razmišljate, da bi ustanovili svoje podjetje za transport? Pri podjetju Data d.o.o. nudimo širok nabor računovodskih storitev za podjetnike v transportnem sektorju. Nudimo podporo pravnega oddelkadavčnega svetovanja in oddelka za svetovanje na področju dela tujcev. Za podrobna vprašanja in rezervacijo termina na DATA točki SPOT Registracija nam pišite na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Cestnina v Nemčiji: kako se jo plačuje?

V Nemčiji morajo vsa tovorna vozila z dovoljeno skupno maso nad 7,5 ton plačati cestnino za uporabo avtocest.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Cestnina v Nemčiji je zaračunana skladno z

  • emisijskim razredom vozila,
  • številom osi in
  • dolžino cestninske ceste.

Poslovanje inovativnih podjetij

Cestnina za tovorna vozila preveč zaračunana!

Evropsko sodišče je v sodbi C-321/19, z dne 28. oktobra 2020, odločilo, da cestnina oziroma njena višina ni v skladu z zakonodajo Evropske Unije.

Kot izhaja iz obrazložitve sodbe, bi cestnina za tovorna vozila morala vključevati le infrastrukturne stroške. Nemška zvezna vlada pa je pri določitvi višine cestnine upoštevala tudi stroške prometne policije, čeprav ti ne predstavljajo stroškov obratovanja infrastrukture.

BRUTO NETO PLAČA

Cestnina za tovornjake: pripada vam povračilo stroškov!

Cestnina, ki so jo podjetja plačevala za tovorna vozila, je med drugim vključevala tudi stroške prometne policije, v višini 4 % cestnine.

Skladno z razsodbo Evropskega sodišča lahko podjetja oziroma plačniki cestnine od nemške zvezne vlade zahtevajo povračilo stroškov, ki se nanaša na omenjene štiri odstotke.

Cestnina za tovorna vozila: vložitev zahtevkov

Zaradi strogih zastaralnih rokov podjetja ne morejo uveljavljati zahtevkov, ki so nastali v letih pred letom 2017. To pomeni, da so vsi plačniki nemške cestnine upravičeni do povračila vsaj tistega dela cestnine, plačanega v letih od 2017 do 2020, ki se je nanašal na stroške prometne policije. Zastaralni rok je namreč 3 leta, kar pomeni, da bi vse terjatve, ki so nastale leta 2017, zato zastarale 31. decembra 2020.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Priporočljivo in potrebno je torej hitro ukrepanje, če želite, da se vam cestnina, ki ste jo preveč plačali, tudi povrne. Zahtevke lahko oddate na več načinov, a jih ni mogoče kombinirati med seboj.

Pravni nasvet

Cestnina za tovorna vozila: kako vložiti zahtevek?

Rešitev 1: Podjetje se lahko brez obveznosti registrirajo na tej spletni strani in odda svoj zahtevek za preveč plačano cestnino.
Rešitev 2: Individualno z odvetnikom po vaši izbiri.
Rešitev 3: Na podlagi vzorčnega pisma pripravljenega s strani nemškega združenja prevoznikov BGL.

Rok za oddajo zahtevkov je 4. 12. 2020. Pohitite, preden vaš zahtevek zastara.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja