Go to Top

Čakanje na delo doma le še do 31. januarja 2021

Čakanje na delo doma je ukrep Vlade Republike Slovenije (RS), ki je omogočal delodajalcem vseh panog, da zaposlene napotijo na čakanje na delo, ker zanje v podjetju začasno zaradi epidemije ni bilo dela. Čakanje na delo doma se skladno s sedmim interventnim zakonom (PKP7) izteče 31. januarja 2021, do 15. januarja 2021 pa lahko delodajalci oddajo vlogo za delno povračilo nadomestila plače za delavce, ki so jih napotili na čakanje na delo doma.

Informativni izračun plače

Čakanje na delo doma je le eden od ukrepov iz naslovov interventnih zakonov. Vlada RS je namreč predvidela tudi druge ukrepe za omilitev posledic epidemije na gospodarstvo, ki so lahko rešilna bilka tudi za vaše podjetje. Med nekatere ukrepe tako sodi subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, delno kritje fiksnih stroškov, temeljni dohodek in nadomestila plač iz razlogov višje sile ali karantene. Delodajalci, ne pozabite tudi na to, da morate svojim zaposlenim pri decembrski plači izplačati krizni dodatek. Če se soočate s izzivi s področja interventne zakonodaje, se obrnite na našo pravno službo, ki bo v okviru pravnega svetovanja rešila vse vaše poslovne zagate. Pišite nam na [email protected].

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Čakanje na delo doma: novost po PKP7

Naj vas spomnimo, da PKP7 prinaša novost glede ukrepa čakanja na delo od doma. Skladno z novim zakonom, podatkov, ali ima delodajalec poravnane vse davčne obveznosti, ne bo več preverjal Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), temveč se je ta odgovornost prenesla na delodajalca.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

  • Po novem mora izjavo priskrbeti delodajalec, ki s podpisom garantira, da ima poravnane vse davčne obveznosti.
  • Za resničnost izjav je delodajalec kazensko in materialno odgovarjal.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Čakanje na delo doma: kaj izjava potrjuje?

Čakanje na delo doma po PKP7 v svojih določbah določa, da bo delodajalec s podpisom izjave:

  • izjavil, da ima na dan vložitve vloge plačane vse zapadle obveznosti,
  • izjavil, da ima izpolnjene obveznostih iz naslova predložitve vseh obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih petih let,
  • izjavil, da je zaposlenim na dan vložitve vloge poravnal vsa nadomestila plače.

Čakanje na delo doma: rok za oddajo vlog!

ZRSZ poziva delodajalce, ki bi delavce radi napotili na čakanje v drugi polovici januarja (torej do 31. januarja 2021), da je skrajni rok za oddajo vlog 15. januar 2021.

Pravni nasvet

Čakanje na delo: kolikšen je znesek nadomestila?

Povračilo nadomestila, do katerega je upravičen delodajalec, znaša 80 % izplačanega nadomestila plače za zaposlenega. Znesek navzgor je omejen z zneskom slovenske minimalne plače.

Minimalna plača 2021 bo višja: koliko po novem znaša?

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja