Go to Top

Brezplačen medkrajevni prevoz za upokojence

Brezplačen medkrajevni prevoz za upokojence bo na voljo od julija 2020 dalje.

29. oktobra letos je Državni zbor sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša nove ugodnosti za upokojence. Ti se bodo tako lahko v medkrajevnem linijskem prevozu vozili brezplačno. Ugodnost bo veljala tako za prevoze v cestnem kot tudi železniškem prometu. Za upokojence z nizkimi mesečnimi prihodki je to zagotovo pozitivna novica.

Informativni izračun dohodnine

Vendar pa sprememba velja zgolj za javni prevoz. Za podjetja v zasebni lasti velja, da storitve prevoza v cestnem prometu še naprej opravljajo po ceni, ki jo postavijo sami. Pri tem je pomembno, da prevoze izvršujejo skladno z zakonodajo, vodijo vse potrebne evidence in hranijo dokazila. Ne veste katere evidence morate voditi? Imate težave pri izračunu plače?  Pišite našim strokovnjakom na data@data.si in si rezervirajte termin za individualno svetovanje!

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Kdo lahko koristi brezplačen medkrajevni prevoz?

Brezplačen medkrajevni prevoz lahko koristijo upokojenci oziroma osebe starejše od 65 let, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti in niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda.

Upravičenci bodo tudi imetniki invalidske kartice ugodnosti, izdane na podlagi zakona, ki ureja izenačevanje možnosti invalidov. A le, če niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti in niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda.

Prav tako je brezplačen medkrajevni prevoz na voljo posameznikom, ki imajo status vojnega veterana. Tudi zanje pa bo pogoj, da niso zaposleni ali samozaposleni in niso poslovodne osebe.

Komu Zakon o prevozih v cestnem prometu še omogoča brezplačen medkrajevni prevoz?

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Novela Zakona o prevozih v cestnem prometu prinaša ugodnosti (brezplačen medkrajevni prevoz) tudi za mlade registrirane športnike s statusom dijaka oziroma študenta. Tudi ti se bodo v medkrajevnem javnem cestnem in železniškem prometu vozili brezplačno. Enako pa bo veljalo tudi za študente invalide.

Za razliko od upokojencev pa bodo mladi športniki in študenti invalidi nove ugodnosti lahko pričeli koristiti že s februarjem 2020.

Prenovljena podoba vozovnic za brezplačen medkrajevni prevoz

Tudi vozovnice za javni potniški promet naj bi kmalu dobile novo podobo. Med drugim naj bi bila odslej na vozovnici tudi fotografija upravičenca. Razlog za slednje pa je predvsem zmanjšanje števila zlorab vozovnic oziroma lažji in učinkovitejši nadzor.

Pravni nasvet

Kaj pa mestni javni potniški promet?

Zgoraj opisane ugodnosti veljajo samo za medkrajevni javni cestni in železniški promet. Zakonska novela tako ne posega v sistem mestnega potniškega prometa. Ali bodo spremembe spodbudile tudi mestne občine z urejenim mestnim potniškim prometom k uvedbi podobnih ugodnosti, pa bo pokazal čas.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja