Go to Top

Bonitetne ocene niso spremenili – slovenski obeti so stabilni in pozitivni!

Bonitetne ocene države za izglede na dolgi rok Fitch ni spremenil, ta ostaja pri »A«

Bonitetne ocene za državo agencija Fitch ni spremenila, ker je po njenih trditvah ocena »A« podprta z visokim nivojem upravljanja, visokim človeškim razvojnim indeksom, izboljšavah na področju zunanjih financ, kredibilnim političnim ogrodjem zasidranim v EU in v članstvu Evro-območja. To je navkljub zaznani visoki stopnji inflacije in politično-ekonomskim tveganjem!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kako so dodeljene bonitetne ocene držav s strani agencije Fitch?

Bonitetna agencija Fitch Ratings je ena izmed velikih treh bonitetnih agencij – drugi dve sta »Moody's« in »Standard & Poor's«. Bonitetne ocene za države, ki jih dodeljuje Fitch, so razporejene od »AAA« do »D« .

Informativni izračun plače

Bonitetne ocene Slovenije so povezane z izgledom na prihodnjo rast!

Rast BDP-ja se bo po analizi agencije upočasnila na 3,9 % v 2022 in 2023, kar je nad predvidenim povprečjem evro območja. To je sicer tudi padec napram izjemni stopnji rasti, ki je bila 8,1 % v letu 2021, ko je bilo moč zaznati rekordno stopnjo rasti po vseh sektorjih ekonomije.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Kako na predvidene bonitetne ocene vplivajo napovedi na rast inflacije in (upajmo) plač?

Zasebna potrošnja bo zamejena z visoko stopnjo inflacije in skromno stopnjo rasti povprečnih plač. Pričakovano naj bi se nadaljevale motnje v dobavni verigi in šibkejšim zunanjim povpraševanjem, kar bi naj vplivalo tudi na izvoz in zasebne investicije. Višali se bodo stroški povezani z delom in gospodarskimi vložki. Pozitivno bo k rasti gospodarstva prispevala prav potrošnja, posebej tista v obliki investicij iz EU programov.

JUBILEJNA NAGRADA - Kdaj in koliko vam pripada?

podjetniško svetovanje

"Popoldanca" lahko odprete ob redni zaposlitvi!

In konflikt v Ukrajini? Nekaterim drugim državam so bonitetne ocene znižali zaradi negativne izpostavljenosti vojni!

Omejena direktna povezanost z Rusijo in Ukrajino bo zamejila direkten negativen vpliv vojne in zadržala znižanje bonitetne ocene. A energijska odvisnost je precejšnja in negativne posledice rastočih cen energentov znajo občutiti metalurške, kemične in papirno-pridelovalne panoge. Te panoge bodo tudi le stežka prešle na alternativen vir energije kakor plin.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Bonitetne ocene ne velja podeljevati brez vključitve podatkov o visoki Inflaciji in skokoviti rasti cen!

Agencija Fitch napoveduje harmoniziran nivo inflacije za 2022 na 7 % nivoju, kar je najvišja v dveh desetletjih. Ta pa ne bo vplivala na rast plač in posledično na inflacijska pričakovanja. Inflacija se bo po napovedi agencije v letu 2023 znižala na 3,5 %, navkljub težnjam k rasti.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Bonitetne ocene »A« sicer ne odraža visoka stopnja zadolženosti!

Visok javni dolg je po analizah agencije sicer nad povprečjem za države, ki so prejele »A« bonitetne ocene, vendar visoke denarne rezerve in nizki stroški financiranja teh državnih dolgov vzdržujejo prožnost pri financiranju obstoječih dolgov.

Vir: Fitch Ratings

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja