Go to Top

Boj proti širjenju COVID-19! Nov interventni zakon!

Boj proti virusu, ki je še vedno močno prisoten med nami, se nadaljuje. Zaradi stalnih ugotovitev novih okužb (včeraj 13 od 1271 testiranih) Vlada zaostruje, ali drugače rečeno vrača ukrepe iz časa ko je še veljala epidemija. Potrdila pa je tudi nov interventni zakon.

PODJETNIŠKI SEMINARJI IN WEBINARJI

Vlada se, poleg ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19, podaja v boj za reševanje slovenskega gospodarstva z novim protikoronskim zakonom? Naši strokovnjaki budno spremljajo vse spremembe na zakonodajnem področju in o sprejetih ukrepih izvajajo strokovna svetovanja. Potrebujete tudi vi pomoč pravnika? Pišite nam na data@data.si!

Informativni izračun plače

Boj za rešitev slovenskega gospodarstva!

Potrebujete pomoč pri koriščenju ukrepov iz novega protikoronskega zakona? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Slovenska Vlada ne bije samo boj proti širjenju koronavirusa. Boj se bije tudi za rešitev slovenskega gospodarstva! Nov protikoronski zakon, ki je bil včeraj potrjen, je namenjen predvsem ohranitvi delovnih mest. Kakšna je torej vsebina potrjenega zakona:

  • Sofinanciranje čakanja na delo je podaljšan do konca meseca julija. Zgolj s sklepom vlade pa ga bo mogoče podaljšati še dvakrat, najdlje do 30. septembra. Delodajalec v obdobju koriščenja ukrepa pa ne bo mogel odpuščati iz poslovnega razloga ali odpovedati pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev iz poslovnih razlogov. Sofinanciranje bo v višini 80% plače, a največ 892 evrov bruto na delavca.

Bruto neto plača

  • Strošek nadomestila za odrejeno karanteno do 30.9.2020 nosi država:
    1. 80% plače, če delavec pride v stik z okuženo osebo;
    2. 100% plače, če je delavec prišel v stik z okuženim na delovnem mestu;
    3. 80% plače, če se je delavec odpravil na dopust v državo na zelenem ali rumenem seznamu;
    4. če se je delavec zavestno odpravil v državo na rdečem seznamu do nadomestila ni upravičen. Izjema velja v primeru, smrti v družini ali rojstva otroka. V tem primeru delavcem pripada 50% plače, a ne manj kot 70% minimalne plače;

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

  • socialnovarstveni zavodi (domovi za starejše in Zavod RS za zaposlovanje) bosta deležna kadrovske podpore v naslednjih dveh letih. Boj jim bo olajšala 31 milijonov težka finančna injekcija.
  • sprejeta je zakonska podlaga za vzpostavitev mobilne aplikacije;
  • turistične bone bodo lahko sprejemali tudi ponudniki, ki opravljajo dejavnost samo sezonsko;
  • študentje bodo lahko bone za prehrano koristili tudi v poletnih mesecih;

Čakanje na delo – 3 korona paket

V boj proti koronavirusom z omejitvijo zbiranja!

Od 09.07.2020 dlje so na javnih mestih dovoljena zbiranja do največ 10 oseb hkrati na istem mestu, in hkrati dosledno upoštevanje vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, vključno z upoštevanjem razdalje med ljudmi. Odlok po novem tudi določa, da lahko NIJZ pridobi imena in priimke z naslovi od organizatorja zbiranja (več kot 10 in manj kot 50 ljudi). Zbiranje osebnih podatkov se izvaja z namenom spremljanja in preprečevanja ter obvladovanja COVID-19. Ne glede na zapisano pa omejitve za športne in gostinske dogodke ne veljajo. Še vedno lahko gostijo tudi do 500 ljudi, a le z dovoljenjem NIJZ za tako prireditev.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Kako napreduje boj ponudnikov namestitev?

Še vedno ostajajo v veljavi dosedanji ukrepi glede nastanitvenih objektov (do največ 30 sob). V vseh zaprtih javnih prostorih je obvezno razkuževanje rok in nošenje maske (lahko tudi rute ali šala). Enako velja tudi za potnike v javnem prometu.

Učinkovitejši boj naj bi botroval temu, da še vedno popolnoma ostajajo zaprte diskoteke in nočni klubi ter ob nedeljah tudi trgovine (razen bencinski servisi in lekarne). Zaostrovanje ukrepov je pričakovati tudi v prihodnje, v kolikor bomo boj z virusom izgubljali, torej se število okuženih ne bo zmanjševalo. Naslednji napovedani ukrepi vlade bodo vplivali tudi na obratovalni čas gostinskih lokalov, kar bo nedvomno zopet vplivalo na njihovo oslabljeno situacijo v letu.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Pri prestopu meje imamo še vedno veljavne omejitve, ki jih je dobro poznati predno se odpravimo na pot. Najprej moramo preveriti sezname, ki so skladno z epidemiološko situacijo obarvani zeleno, rumeno in rdeče. Najvarnejše so države iz zelenega seznama, nato sledijo tiste iz rumenega (določeno tveganje) in nazadnje še države iz rdečega seznama – zaradi najslabšega epidemiološkega stanja obvezna 14-dnevna karantena ob vstopu v Slovenijo. Boj proti COVID-19 bo učinkovitejši, če se vsak posameznik drži priporočil bodisi v Sloveniji ali na potovanju. Glede na dopustniški čas, je zaradi velikega prehajanja meje s Hrvaško toliko večje tveganje, ki pa se ga morda niti ne zavedamo.  Posamezniki in podjetja stremimo k normalizaciji življenja in poslovanja, vendar upoštevajoč situacijo bo trajalo še nekaj časa, da bomo lahko ta pomembni del v tem trenutku zanemarili.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja