Go to Top

Avtomatizacija ogroža četrtino delovnih mest v Sloveniji

Slovenija ima med 32 državami članicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) drugi najvišji delež delovnih mest, ki jih utegne doleteti avtomatizacija. V OECD je v povprečju avtomatizaciji visoko izpostavljenih 14 odstotkov delovnih mest, v Sloveniji pa je ta delež 25-odstoten, kaže nedavno objavljeno poročilo.

>>> Registracija s. p. se lahko hitro, enostavno in brezplačno opravi na VEM točki DATA. Pred tem se lahko o vseh obveznostih, ki jih ta status prinaša, pozanimate na brezplačnem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Avtomatizacija manj verjetna v Angliji in nordijskih državah

Delovno poročilo OECD ocenjuje, da je v državah članicah organizacije 14 odstotkov delovnih mest visoko izpostavljenih avtomatizaciji. To pomeni, da je verjetnost, da jih bo doletela avtomatizacija, več kot 70-odstotna. Še 32 odstotkov delovnih mest pa bi se lahko zaradi avtomatizacije občutno spremenilo. Za ta delovna mesta OECD verjetnost avtomatizacije ocenjuje med 50- in 70-odstotno.

V Sloveniji avtomatizacija utegne doleteti 25 odstotkov delovnih mest, ocenjujejo v OECD. S tem država zaostaja le za Slovaško s 33-odstotnim deležem. Na Norveškem je takih delovnih mest le šest odstotkov. Upoštevajoč tudi delovna mesta, ki bodo zaradi avtomatizacije najverjetneje občutno spremenjena, Slovenija zaseda osmo mesto.

avtomatizacija

Poročilo sicer kaže, da bodo delovna mesta v anglosaksonskih ter nordijskih državah in na Nizozemskem manj verjetno avtomatizirana kot tista v vzhodnoevropskih ter južnoevropskih državah, v Nemčiji, Čilu in na Japonskem.

>>> Delovno mesto si lahko ustvarite sami! Kako? Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

V usposabljanje vključenih v povprečju 40 odstotkov zaposlenih

V državah OECD je okoli 40 odstotkov zaposlenih vključenih v usposabljanje, povezano z delovnim mestom. A pogosto gre za le nekaj ur letno, ugotavlja poročilo.

>>> Stalno izobraževanje in usposabljanje zaposlenih je pogoj za uspeh

Tudi tukaj so podatki po državah različni. V Turčiji in Grčiji se je na primer usposabljanja v letu pred opravljeno raziskavo udeležilo 16 odstotkov delavcev. Na Danskem in Novi Zelandiji pa skoraj 60 odstotkov. V Sloveniji je delež zaposlenih, vključenih v tovrstno usposabljanje, malo pod 40-odstotnim povprečjem OECD. So pa slovenski delodajalci nadpovprečno usposabljali nižje kvalificirane delavce.

Sicer delovno poročilo OECD kaže še, da avtomatizacija bolj ogroža nizkokvalificirana delovna mesta ter tista delovna mesta, ki jih zasedajo mladi. OECD med drugim izpostavlja potrebo po zagotavljanju delovnih izkušenj mladim že v času izobraževanja ter možnosti prekvalificiranja in socialne zaščite za tiste delavce, katerih delo bodo v prihodnje morda opravljali stroji.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja