Go to Top

Alternativne oblike dela – kako najti pravo rešitev zase?

Alternativne oblike dela nam lahko prinesejo dodaten zaslužek. V nekaterih primerih pa so lahko tudi naš osnovni vir prihodkov. Kdaj izbrati katero obliko dela? Kakšna je primerjava honorarnega dela z redno zaposlitvijo? Razmišljate o podjetniški poti in bi želeli postati samostojni podjetnik? Storite to pri nas. Registracija podjetja na DATA točki je brezplačna. Ta termin registracije podjetja nas pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Izračun plače

Alternativne oblike dela – kako se razlikujejo od redne zaposlitve?

Glavna razlika med različnimi oblikami honorarnega dela in redno zaposlitvijo je v številu ur, ki jih delavec opravi. Za alternativne oblike dela se običajno odločimo v primeru, ko delo ne zahteva polnega delovnega časa, kot ga poznamo pri redni zaposlitvi. Poleg tega posamezniki, ki delo opravljajo po podjemni ali avtorski pogodbi, prek študentske napotnice, s.p.-ja ali kot upokojenec, niso upravičeni do nekaterih pravic in ugodnosti, ki jih nudi redna zaposlitev. Mednje spadata regres in delovna ali pokojninska doba, pa tudi nadomestilo za malico in prevoz ter zavarovanje in različni dodatki.

Rezervacija termina za registracijo podjetja

Alternativne oblike dela – katere oblike poznamo?

V primeru, ko izvajalec izvaja delo, ki ima elemente delovnega razmerja (npr. poteka 40 ur na teden), potem izbira alternativne oblike dela ni dopustna. V takem primeru je potrebno skleniti delovno razmerje, torej podpisati pogodbo o zaposlitvi. V primeru kakršnih koli vprašanj glede tovrstnih oblik dela se lahko posvetujete z našimi pravnimi svetovalci. Včasih delodajalci namreč iščejo alternativne oblike dela, da bi si znižali stroške plač. Poglejmo, katere vrste honorarnega dela poznamo in katera je najbolj primerna.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Ustanovitev podjetja

Prispevki za s.p. 2024

Alternativne oblike dela – podjemna ali avtorska pogodba

Pri podjemni ali avtorski pogodbi gre za alternativne oblike dela, kjer naročnik izvajalcu plača za izvedbo nekega dela ali izdelavo izdelka. To obliko honorarnega dela lahko opravlja skorajda kdorkoli: študent, upokojenec, brezposelna oseba  in tudi redno zaposleni.

Predmet podjemne pogodbe je lahko izvajanje različnih del: popravila, izdelava izdelkov, urejanje okolice ali drugo fizično delo. V nekaterih primerih se podjemno pogodbo lahko podpiše tudi za umska dela, vendar moramo preveriti ali bi v tem primeru sklenili avtorsko pogodbo. Delo po podjemni pogodbi je občasno in časovno omejeno, medtem ko trajanje avtorske pogodbe ni nujno časovno omejeno.

Pri avtorski pogodbi gre za izdelavo umetnostnega, knjižnega ali znanstvenega dela. Rezultat take pogodbe je individualna intelektualna stvaritev oziroma avtorsko delo. Avtorsko pogodbo ureja Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASO).

V obeh oblikah pogodb mora biti jasno navedeno:

 • Kdo je naročnik in kdo izvajalec;
 • Za kakšno delo (ali izdelek) gre;
 • Rok izvedbe dela;
 • Rok izplačila honorarja.

Zaslužek iz podjemne ali avtorske pogodbe lahko izračunate z našim kalkulatorjem.

Kilometrina 2024

Alternativne oblike dela – Osebno dopolnilno delo

Osebno dopolnilno delo spada med cenejše alternativne oblike dela, saj ima nizke vstopne stroške. Za opravljanje osebnega dopolnilnega dela se morate namreč le prijaviti na upravni enoti in kupiti vrednotnico. Ta znaša 12,93 €. Lahko jo kupite sami, v primeru, da opravljate storitev, pa jo plača vaša stranka.

Osebno dopolnilno delo pa vendar ni primerno za opravljanje katere koli dejavnosti. Dela so točno določena. Med njih spadajo:

 • občasna pomoč v gospodinjstvu ali na kmetiji;
 • varstvo otrok ali pomoč starejšim;
 • občasne inštrukcije;
 • prevajanje;
 • lektoriranje;
 • nabiralništvo;
 • izdelovanje in prodaja domačih izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju.

Z osebnim dopolnilnim delom ne smete zaslužiti več kot 3 povprečne mesečne plače v šestih mesecih. V primeru, da imate dohodkov več, se boste morali registrirati kot samostojni podjetnik. To lahko storite na DATA točki, še pred tem pa vam priporočamo, da se posvetujete s podjetniškim svetovalcem.

Dnevnice 2024

Alternativne oblike dela – študenti in upokojenci

Kot že omenjeno, lahko tudi študenti in upokojenci opravljajo vse zgoraj omenjene alternativne oblike dela. Poleg tega obstajajo tudi dela, ki so namenjena zgolj študentom – študentsko delo. Status študenta študentom omogoča delo prek študentske napotnice. Minimalna urna postavka za študentsko delo od 3. 2. 2024 naprej znaša 7,21 € bruto. Študenti lahko prek napotnice opravljajo polni delovni čas – 40 ur na teden. Poleg tega lahko na teden opravijo tudi 8 nadur, vendar največ 20 na mesec oziroma 170 na leto.

Upokojenci lahko opravljajo občasno ali začasno delo. Tako kot ostale alternativne oblike dela, je tudi delo upokojencev časovno omejeno. Upokojenci smejo delati 60 ur na mesec, izjemoma pa lahko trikrat letno opravijo 90 ur na mesec.  Minimalna urna postavka za delo upokojencev od 3.2. 2024 znaša enako kot študentska, torej 7,21 € bruto.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Alternativne oblike dela – tudi popoldanski s. p. je alternativna oblika dela

Popoldanski s. p. lahko opravlja redno zaposlena oseba. To je tudi ena izmed najbolj fleksibilnih oblik dela. Če vas zanima več, oziroma razmišljate o ustanovitvi podjetja, se lahko posvetujete z Datinim podjetniškim svetovalcem. Tako boste najlažje našli pravo obliko dela za vas, saj naši strokovnjaki dobro poznajo vse alternativne oblike dela. Pokličite nas na  01/600-1530, ali nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja