Go to Top

Avtorska ali podjemna pogodba – kdaj se ju lahko sklene?

Avtorska ali podjemna pogodba se ne smeta enačiti z redno zaposlitvijo. Sta vrsti pogodb, s katerima se lahko uredi plačilo izven delovnega razmerja. V praksi se avtorska ali podjemna pogodba najpogosteje uporabljata za dodatna občasna oz. začasna dela. Kdaj skleniti katero?
V kolikor potrebujete pomoč na področju sklepanja pogodb, kontaktirajte našo pravno službo! Za termin plačljivega svetovanja so vam na voljo na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Avtorska ali podjemna pogodba – kdaj podjemna?

Podjemna pogodba pomeni, da bomo opravili določeno delo (lahko je fizično ali umsko delo) v določenem času. Naročnik pa se s pogodbo zaveže, da bo opravljeno delo tudi plačal. Podjemna pogodba se lahko uporablja za razna popravila, čiščenje prostorov, varstvo otrok, obrtniška dela ipd. Se pa je potrebno zavedati, da pri podjemni pogodbi ne pripadajo dodatki (na primer nočno delo, opravljene nadure). Prav tako niste upravičeni do letnega dopusta, regresa ali povračila potnih stroškov. Pravna podlaga za urejanje pogodbenih določil je Obligacijski zakonik. Podjemno pogodbo lahko skleneta dve fizični osebi ali fizična in pravna oseba. Lahko jo fizična oseba sklene tudi s svojim delodajalcem, kjer je že zaposlena, če gre za dela, ki so izven njenih delovnih nalog po pogodbi o zaposlitvi.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite d.o.o. ali s.p. na DATI

Avtorska ali podjemna pogodba – kdaj je primerna avtorska?

Ko se podjetniki sprašujete ali avtorska ali podjemna pogodba, je potrebno vedeti tudi, kdaj se lahko sklene avtorska pogodba. Z njo se zavežemo, da bomo opravili avtorsko delo za naročnika. Ta pa se zaveže, da nam bo za to izplačal honorar. Avtorska pogodba se uporablja le takrat, ko je za njen predmet tudi določeno avtorsko delo. V kolikor presodimo, da predmeta pogodbe ne gre opredeliti kot avtorsko delo, lahko sklenemo podjemno pogodbo.

In kaj so avtorska dela? Odgovor si lahko preberete v tem našem prispevku.

Dohodek po avtorski/podjemni pogodbi

Kako pa je z obdavčitvijo?

Dohodek se pri obeh pogodbah obravnava kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. A davčna obremenitev je pri podjemni pogodbi za izplačevalca precej višja kot pri avtorski pogodbi. To lahko preverite tudi z našim kalkulatorjem za informativni izračun in ugotovite, katera od njiju se vam bolj izplača.

V kolikor bi potrebovali pomoč pri pripravi avtorske ali podjemne pogodbe, vam jo lahko pripravijo naši sodelavci v pravni službi. Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja