Go to Top

Sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi

Sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi je pravni instrument, ki omogoča delavcu in delodajalcu, da se dogovorita o prekinitvi delovnega razmerja. Potrebujete pomoč pri urejanju delovnopravne zakonodaje? Obrnite se na naše pravne svetovalce. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi – kaj določa ZDR-1?

Ta postopek je urejen v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Sporazum mora biti sklenjen v pisni obliki. Sporazum ZDR-1 opredeljuje kot enega od načinov prenehanja pogodbe o zaposlitvi. Ta oblika sporazuma velja tako za prekinitev pogodbe za določen kot tudi za nedoločen čas. Sporazum mora odražati resnično voljo obeh strank in ne sme biti sklenjen pod prisilo ali v zmoti. Če ena stranka predlaga sporazum, mora druga stranka ta predlog sprejeti in podpisati, sicer delovno razmerje ostaja v veljavi.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Vse o normiranem s.p.

Sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi – način sklenitve sporazuma

Sporazum o prenehanju pogodbe mora biti sklenjen v pisni obliki, kar pomeni, da ustni dogovor ne zadostuje. Vsebovati mora zakonska določila in opozorila o posledicah prenehanja delovnega razmerja, zlasti glede pravic iz naslova zavarovanja za brezposelnost. Pomembno je, da ob podpisu sporazuma delavec razume vse posledice, saj mu ta način prenehanja pogodbe ne omogoča pravice do denarnega nadomestila za brezposelnost.

Pogodba o zaposlitvi

Sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi – odpovedni rok in regres

Odpovedni rok je pri sporazumnem prenehanju pogodbe zavezujoč za obe strani, vendar ga lahko s soglasjem skrajšata. Ob sklenitvi sporazuma se prav tako uredi vprašanje regresa za letni dopust. Delavec je upravičen le do sorazmernega dela regresa in dopusta.

Interni akti podjetja

Sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi – odpravnina

V primeru sporazumne odpovedi odpravnina običajno ne pripada, razen v primeru upokojitve.

Razmišljate o odprtju podjetja? Rezervirajte si termin za registracijo podjetja. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja