Go to Top

Sestava plače – kaj je treba vedeti?

Sestava plače – kako je sestavljena plača  je vprašanje, ki ga zastavi veliko ljudi. Še posebej v primeru nove zaposlitve ali napredovanja. Zanima jih predvsem kakšno višino plače lahko dejansko pričakujejo na osebni računih? V vašem podjetju potrebujete pomoč pri obračunu plač? Pri nas imamo izkušene računovodje, ki vam lahko pomagajo pri vodenju računovodstva in obračunu plač. Za več informacij nas pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Izračun plače

Sestava plače – kaj je treba vedeti?

Za začetek je najpomembneje omeniti, da mora biti plača vedno izplačana v denarni obliki. Izplačilo mora biti izvedeno najkasneje do 18. v mesecu. Plača za poln delavnik ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače – ta v Sloveniji v letu 2024 znaša 1.253,90 evra. Edini primer, v katerem je plača lahko nižja, je v primeru, da je plača določena po kolektivni pogodbi, kjer morajo biti razvidni tudi tarifni razredi in skupine.

Ustanovitev podjetja

Vsaka plača ima določene komponente. Sestava plače zajema osnovno plačo, plačo za delovno uspešnost, zaposleni pa so tudi upravičeni do povračil stroškov za malico, prevoz in službene poti. Med drugim zaposlenim pripadajo tudi različni dodatki, med drugimi za:

  • delovno dobo;
  • posebne pogoje dela;
  • posebne obremenitve pri delu;
  • nevarnost pri delu.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete pravni nasvet?

Interni akti podjetja

Sestava plače – kaj je potrebno upoštevati?

V Sloveniji imamo sistem bruto plač. Te predstavljajo znesek, ki ga plačajo delodajalci. Od tega zneska potem odštejemo prispevke za socialno varnost in dohodnino, da pridemo do neto plače, ki je po navadi okoli 60% bruto plače. Poleg tega so delodajalci zavezani delavcem izplačati tudi regres. Prispevki za socialno varnost po navadi predstavljajo 22,10 % bruto plače. Upoštevati je treba tudi razne davčne olajšave, med njimi splošna davčna olajšava, osebna olajšava, posebna osebna olajšava za osebe, ki samostojno opravljajo specializiran poklic in posebne olajšave. Seveda pa je treba upoštevati tudi dohodnino – višja kot je plača, višja je dohodnina, saj posledično pademo v višji dohodninski razred.

Pogodba o zaposlitvi

Pri DATI imamo izkušene računovodje in davčne strokovnjake, ki vam lahko pomagajo pri vodenju računovodstva. Za več informacij nas pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja