Go to Top

Pomočnice in pomočniki vzgojiteljic javnih vrtcev za višjo plačo

Pomočnice in pomočniki vzgojiteljic so na včerajšnjem protestnem shodu ob podpori vodstev in članstva obeh sindikatov (sindikaz delavcev VIR in sindikat vzgoje SVIZ) odločno zahtevali takojšen začetek pogajanj za sklenitev dogovora o višjih plačah za to skupino zaposlenih v slovenskih javnih vrtcih.

Pišemo pa tudi o tem, kako je ta dejavnost regulirana v okviru zasebnega vrtca.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Zaposlitev ali samozaposlitev? Preverite vse prednost in slabosti obojega, brezplačno!

Več informacij

“Za nekatere je denar vedno, za druge pa nikoli”

Glavni tajnik SVIZ  je povedal, da “delavke in delavci niso več pripravljeni prenašati, da se za nekatere vedno najde denar, za druge pa nikoli”.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dejal je tudi, da bi morala država nagraditi lojalnost pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic do otrok in staršev, “ne pa da se le hvali z najboljšimi vrtci v Evropi in izplačuje nesprejemljivo visoke dodatke za lojalnost v DUTB” ter dodal, da je “čakanja dovolj in da se bo »ulica« v prihodnje ponavljala tudi z drugimi skupinami neustrezno plačanih zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju”.

Priložnost za posel: zasebni vrtec

Ker vsaka kriza prinaša nove priložnosti, danes ponovno pišemo o tem, kako je regulirana dejavnost zasebnega vrtca.

 pomočniki vzgojiteljicZasebni vrtci se od javnih razlikujejo tudi po programih, ki ga v primeru ustanovitve s. p. ali d. o. o. za zasebni vrtec določijo ustanovitelji vrtca. Ti se lahko odločijo za enak program kot velja za javne vrtce ali pa na podlagi Zakona o vrtcih oblikujejo svoj program.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pogoji za zasebni vrtec?

Tudi zasebni vrtec mora imeti zaposlen ustrezen kader, saj morajo vzgojno delo oziroma predšolsko vzgojo opravljati vzgojitelji ter pomočnice in pomočniki vzgojiteljc in svetovalni delavci. Poleg ustrezne izobrazbe morajo opraviti tudi strokovni izpit iz področja vzgoje in izobraževanja.

Pomočnice in pomočniki vzgojiteljic javnih vrtcev za višjo plačo!

Klikni in deli

Pravna oseba se mora pred začetkom obratovanja zasebnega vrtca in opravljanja dejavnosti vpisati v Razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dejavnost zasebnega vrtca lahko, kot določa Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, izvajate tudi v stavbah, ki niso grajene namensko za vrtec, vendar v takšni stavbi lahko delujeta, v skladu z normativi in standardi, ki jih določa ta pravilnik, največ dva oddelka otrok.

Spomnimo, če pa se ukvarjate z varstvom otrok (torej dnevno varstvo, ne, da imate vrtec) naj vas pri tem spomnimo na zakonodajo, po kateri morate imeti za varovanje otrok ustrezno izobrazbo.

Več si lahko preberete tudi v spodnjih člankih:

Zasebni vrtec je podjetje, ki ga, tako kot vsako drugo, morate registrirati. Podjetja hitro, enostavno in zastonj registriramo na VEM točki DATA. Dejavnost zasebnega vrtca se v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) umešča pod št. 85.100 – Predšolska vzgoja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja