Go to Top

Družbeno odgovorno podjetje je učinkovito in pravično

Družbeno odgovorno podjetje išče odgovore na družbena in okoljska vprašanja. Tako podjetje se posveča projektom oziroma kampanjam, s katerimi lahko na tak ali drugačen način izboljša življenje ljudi. Z načeli družbene odgovornosti si podjetja prizadevajo spoštovati delavske pravice ter okolju neškodljive projekte vključujejo v svoj poslovni načrt.

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Kdo pa v vašem podjetju skrbi, da so opravljene vse podjetniške funkcije?

Več informacij

Definicija družbene odgovornosti podjetij Evropski komisiji (EK) pravi, da si podjetja pri svojih vsakodnevnih poslovnih dejavnostih prostovoljno in ne zgolj na podlagi predpisov prizadevajo upoštevati družbene in okoljske potrebe, pri čemer morajo podjetja upoštevati naslednja načela:

Prijava na brezplačno izobraževanje

  • strategija Evropa 2020 (predvsem na področju novih znanj in delovnih mestih, mladih in krajevnega razvoja),
  • gospodarstvo in človekove pravice,
  • poročanje o družbeni odgovornosti podjetja,
  • družbeno odgovorno javno naročanje.

Pravičen, a učinkoviti način poslovanja

Družbeno odgovorno podjetjeVrste družbene odgovornosti podjetja pa je veliko. Nekatera družbeno odgovorna podjetja se pri izvajanju družbene odgovornost lahko preusmerijo v reševanje okoljskih vprašanj, se posvetijo dobrodelnosti in zbirajo denar za določene namene, lahko pa se tudi posvetijo delavcem in njihovim pravicam. Nekaj o tem smo pisali v Kakšne so pravice študenta, ki dela?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Evropska komisija spodbuja družbeno odgovorno politiko oziroma način poslovanja. Hkrati pa pozivajo podjetja naj vodijo pravično zaposlitveno politiko in spoštujejo človekove pravice. Slednje velja predvsem za podjetja, ki ne proizvajajo svojih storitev ali produktov v državah članicah Evropske unije. V EK so družbeno odgovornost podjetij preverjali v obdobju od 2013 do leta 2014, kjer so izvedli tudi medsebojni strokovni pregled dejavnosti držav članic EU.

Družbeno odgovorno podjetje je učinkovito in pravično!

Klikni in deli

Za družbeno odgovorno podjetje nagrada tudi v Sloveniji

Družbeno odgovorna podjetja niso cenjena le v EU, temveč tudi v Sloveniji. Vsako podjetje, ki posluje po principu družbene odgovornosti, ima pri nas vsako leto možnost prejeti nagrado Horus. Gre za vodilno slovensko nagrado s področja uravnotežene in inovativne družbene odgovornosti. Namen nagrade je osveščanje širše javnosti o pomenu družbene odgovornosti hkrati pa gre za promocijo podjetij, ki dolgoročno poslujejo po principu družbene odgovornosti podjetja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja