Go to Top

Pozor, za nakup po spletu vas zakon varuje le v Sloveniji!

Tržni inšpektorat RS opozarja, da je nakup po spletu lahko veliko tveganje. Nakup izdelka se lahko izkaže za napačnega oziroma izdelek ni takšen, kot pričakujete.

Če ste kdaj kupovali izdelek iz tujine, ste najbrž v zakup vzeli dejstvo, da izdelek morda ne bo čisto tak, za kakršnega ga oglašujejo. Za pogodbe, sklenjene na daljavo, Zakon o varstvu potrošnikov sicer določa, da lahko potrošnik v 14 dneh od dneva nakupa izdelek vrne brez navedbe razloga. Pri tem potrošnika bremenijo le transportni stroški. A na Tržnem inšpektoratu opozarjajo, da velja slovenski zakon le za izdelke, naročene po spletu oziroma na daljavo iz Slovenije, ne pa tudi iz tujine.

V kolikor potrošnik kupi blago v drugi državi članici EU, lahko morebitne reklamacije rešuje preko pristojnega Evropskega potrošniškega centra v Sloveniji. Potrošniki tako lahko od 15. februarja 2016 dalje za nakup po spletu v Evropski uniji trgovcem pritožijo prek platforme, ki omogoča poenostavljeno spletno reševanje sporov. Še vedno pa niti te platforme ne morete uporabiti za spore, ki bi morebiti nastali pri nakupih iz Kitajske, ZDA, …

izobraževanje

Osnove AdWords oglaševanja

Ob zagonu novega podjetja, blagovne znamke ali uvajanju novega izdelka na trg morate poskrbeti, da za to izve čim več ljudi. To lahko danes učinkovito storite preko spleta in imate pri tem bistveno manjše stroške kot s klasičnim oglaševanjem. Vas zanima kako?

Več informacij

ZDA in Kitajska sta izključeni

V kolikor potrošnik torej blago kupi direktno v tretji državi (Kitajska, ZDA, itd), mu pomoč v primeru reševanja reklamacij v Sloveniji ni zagotovljena in jo mora reševati po svoje.

To velja tudi npr. za izdelek MagnuFuel prodajalca s sedežem čez lužo. Izdelek naj bi pri porabi goriva omogočal 30 odstotni prihranek. »Navedbe v oglasu so neresnične, zato vam predlagamo, da oglaševalskemu sporočilu za to napravo ne nasedete, saj z njo zanesljivo ne boste prihranili, kvečjemu potrošili dodaten denar za nakup naprave. Proizvod ni na voljo v Sloveniji, temveč je do naročnikov v Sloveniji distribuiran preko kurirske službe, ki izvaja le dostavo naročenega izdelka.« Več: Premislite pred nakupom MagnuFuel 

Tržni inšpektoratZa nakup po spletu zakon ščiti le določene izdelke

Omenjeni 14-dnevni rok za vračilo izdelka brez navedbe razloga pa niti v Sloveniji ne velja vedno. Tako npr. ne velja za blago oziroma storitev:

  • katerih cena je odvisna od nihanj na trgih, na katera podjetje nima vpliva in ki lahko nastopijo v roku odstopa od pogodbe, za blago, blagu, ki je izdelano po natančnih navodilih potrošnika in prilagojeno njegovim osebnim potrebam;
  • ki je hitro pokvarljivo ali mu hitro preteče rok uporabe;

Ste kupili MagnuFuel, ki prihrani 30 odstotkov porabe goriva? Narobe!

Klikni in deli

  • kot so zapečateni avdio- ali videoposnetki in računalniški programi, če je potrošnik po dostavi odprl varnostni pečat;
  • kot so časopisi, periodični tisk in revije, razen pri naročniških pogodbah;
  • kot so zapečateno blago, ki ni primerno za vračilo zaradi varovanja zdravja ali higienskih vzrokov, če je potrošnik po dostavi odprl pečat;
  • kot je alkohol, katerih cena je dogovorjena ob sklenitvi prodajne pogodbe in ki se lahko dostavijo po 30 dneh, njihova dejanska vrednost pa je odvisna od nihanj na trgu, na katera podjetje nima vpliva. (ZVPot, 43.č člen).

Pri tem pa se morate zavedati, opozarja Tržni inšpektorat RS, da blago oziroma storitev prihaja direktno iz tujine, zato naj previdnost pri vračanju blaga ne bo odveč. »Lahko namreč ostanete tako brez denarja kot tudi brez izdelka,« so zapisali.

Preberite tudi: Geoblokiranje: Slovenci nismo iz prave države

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Na skupinskem svetovanju bodoče podjetnike seznanimo s postopki pred, med in po ustanovitvi podjetja. Vse uredite pri nas, saj je DATA ena izmed pooblaščenk državne Vse na Enem Mestu (VEM) točke!

Več informacij

Komentarjev (2)

  • Joško Vrbinc 22. Aprila 2016 - 8:39 Odgovori

    Kako pa veš, da je prodajalec iz tujine? Spletna stran http://WWW.GUME.SI nikjer ne pokaže, da je prodajalec iz Češke. Vsi napisi so v slovenščini.
    LP, Joško

    • Manca Borko Grimšič 22. Aprila 2016 - 14:18 Odgovori

      Pozdravljeni,
      v splošnih pogojih imate vpisano, da je ponudnik iz Češke. Lep pozdrav!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja