Go to Top

Zdravstveni pregled za službo – kdo ga mora opraviti?

Zdravstveni pregled za službo

Zdravstveni pregled za službo morajo v Sloveniji opravljati vsi redno zaposleni v Sloveniji. Gre za pravico delavcev, kot tudi za dolžnost delodajalcev. Katera zakonodaja opredeljuje zdravstveni pregled za službo? Imate glede zdravstvenega pregleda kakšne nejasnosti? Ali pa imate kakšne druge pravne dileme? Obrnite se na naše pravne svetovalce. Na voljo so vam na 01/600-1530 ali na data@data.si, kjer se lahko dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja.

Želite odpreti s.p. ali d.o.o.? Pokličite 01/600-1530!

Zdravstveni pregled mora za delavce zagotoviti delodajalec!

Zdravstveni pregled morajo opraviti delavci. Po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) so delavci opredeljeni kot:

Delodajalec mora delavca poslati na predhodni preventivni zdravstveni pregled za službo, kadar gre za prvo zaposlitev, ali pa ko je od prenehanja opravljanja določenega dela na določenem delovnem mestu minilo več kot 12 mesecev.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Zdravstveni pregled – zakaj ga je treba opraviti?

Zdravstveni pregled pred službo »preveri« izpolnjevanje zdravstvenih zahtev za opravljanje določenega dela pri delodajalcu. Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) opredeljuje pravice in dolžnosti delodajalcev in delavcev v zvezi z varnim in zdravim delom. Določeno je, da, mora delodajalec delavcem zagotoviti zdravstveni pregled, ki ustreza tveganju za varnost in zdravje pri delu. Mimogrede, na Dati lahko opravite tudi usposabljanje Varstvo in zdravje pri delu. Preverite naslednji termin in se prijavite. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) pa določa, da delodajalec zaradi ugotovitve zdravstvene zmožnosti za opravljanje dela na svoje stroške napoti kandidata na predhodni zdravstveni pregled. Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev pa določa vse vrste, obseg in vsebino preventivnih zdravstvenih pregledov delavcev ter načine in roke za opravljanje teh pregledov.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Zdravstveni pregled se opravi v ambulanti za medicino dela

Kot že omenjeno je zdravstveni pregled za službo zakonsko obvezen. Opravi se ga v eni izmed ambulant za medicino dela. Odvisno od tega, s katerim ponudnikom tovrstnih storitev ima delodajalec podpisano pogodbo. Poznamo pa dve obliki zdravstvenega pregleda. Kot že omenjeno, mora delavec predhodni zdravstveni pregled za službo opraviti, ko gre za prvo zaposlitve ali, ko je od prenehanja opravljanja določenega dela minilo več kot 12 mesecev. Druga oblika je t.i. obdobni zdravstveni pregled. Ti se opravijo v določenih obdobjih. So pa ta obdobja odvisna od dejavnikov tveganja, ki so opredeljeni za določeno delovno mesto. Tveganja so zapisana v Izjavi z oceno tveganja, ki jo za delodajalca pripravi varnostni inženir. V splošnem velja, da tveganju bolj izpostavljena delovna mesta, zahtevajo tudi pogostejše zdravstvene preglede. V kolikor imate tudi vi vprašanja glede zdravstvenih pregledov ali pa vprašanja delovnega, gospodarskega ali obligacijskega prava, se obrnite na naše pravne svetovalce. Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Dogovorili se boste za termin plačljivega strokovnega svetovanja.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja