Go to Top

Zakon za pomoč turizmu je že v veljavi – ukrepi so različni

Zakon za pomoč turizmu prinaša nov paket protikoronskih državnih pomoči

Zakon za pomoč turizmu je bil že dolgo časa v pripravi, v zakonodajnem postopku je prišlo do veliko sprememb, sedaj pa je končno tu. Prinaša nove turistične bone, nudi sofinanciranje regresa za letni dopust, podaljšuje ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnika in prinaša povračilo stroškom organizatorjem dogodkov zaradi odpovedi.

Informativni izračun plače

Zakon za pomoč turizmu in novi boni

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Nove bone bodo posamezniki praviloma prejeli že ta teden, vrednost bona bo za polnoletne državljane znašala 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Unovčiti jih bo mogoče na področju turizma, športa, gostinstva in kulture in to vse do 31. decembra 2021. Posameznik lahko v informacijskem sistemu davčne uprave preveri svoje dobroimetje za turistične bone. Dovoljen je prenos vrednosti turističnega bona v celoti, vendar zgolj med ožjimi družinskimi člani, ob predložitvi izjave upravičenca bona za prenos.

Regres za upokojence 2021

Zakon za pomoč turizmu nudi pomoč v obliki sofinanciranja regresa za letni dopust

Tega ukrepa se bodo najbolj razveselila podjetja s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture. Tem zakon nudi sofinanciranje regresa za letni dopust 2021 v višini 1.024,00 EUR na zaposlenega. Pogoj je, da so bila podjetja registrirana do 31.5.2021 ter imajo letos vsaj 20% upad prometa. Ukrep pripada vsem zgoraj omenjenim, če so že izplačali regres do 1.julija, kot tudi tistim, ki zaradi nelikvidnosti regresa še niso izplačali. Spomnimo, da je zaradi nelikvidnosti delodajalca možno izplačilo regresa za letni dopust do 1. novembra, če tako določa kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Pomoč organizatorjem dogodkov zaradi odpovedi prireditev

Zakon za pomoč turizmu nudi finančna nadomestila organizatorjem prireditev v primeru odpovedi ali omejene izvedbe dogodka. Ta ukrep zakon za pomoč turizmu uvaja za prihajajoče obdobje, saj bo veljal od avgusta do konca decembra 2021. Organizatorji bodo dobili povrnjenih 80 oziroma 60% odstotkov stroškov v zvezi z organizacijo, če ti presegajo 10.000 EUR.

pravno svetovanje

V paketu pomoči tudi povračila za produkcije filmov ipd.

Zakon za pomoč turizmu pa prinaša tudi povračilo stroškov porabljenih za produkcijo filmov in drugih avdiovizualnih del. O povračilu 25% stroškov bo odločalo ministrstvo za kulturo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Podaljšano subvencioniranje skrajšanega delovnika

Zakon za pomoč turizmu pa prinaša državno pomoč tudi ostalim podjetjem, ne glede na dejavnost. Delodajalci lahko odredite skrajšan delovnik delavcem, ki so pri vas zaposleni za polni delovni čas. Vlogo za subvencioniran ukrep je potrebno oddati v roku 15 dni od odreditve skrajšanega delovnega časa in sicer na portalu Za delodajalce, na spletni strani Zavoda za zaposlovanje RS.

Mesečna subvencija, ki jo bo dobil delodajalec za vsakega delavca, ki bo delal s krajšim delovnim časom znaša:

  • 448 EUR če bo delal od 20 do vključno 24 ur tedensko,
  • 336 EUR če bo delal od 25 do vključno 29 ur tedensko,
  • 224 EUR če bo delal od 30 do vključno 34 ur tedensko,
  • 112 EUR če bo delal 35 ur tedensko.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja